Obilježen dan Centra „Sunce“

Obilježen dan centra "Sunce"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da je evidentno smanjenje broja djece u redovnim školama, ali i znatno povećanje broja djece koja su predodređena za inkluziju.

„Ali inkluzija nije provedena na način na koji bi dao rezultate, kako zbog nedostatka novca za formiranje brojnih timova koji bi bili uključeni u rad sa ovom djecom, tako i zbog naše tradicije da nismo spremni da prihvatimo djecu sa smetnjama u razvoju, nego imamo odbojnost prema njima“, rekao je Malešević novinarima u Prijedoru.

On je naglasio da su nastavnici, profesori i saradnici koji rade u nekadašnjoj specijalnoj školi „Đorđe Natošević“, a današnjem Centru „Sunce“, sigurno puni ljubavi prema djeci, jer u školi se bez toga ne može raditi.

„Ovaj posao mogu da rade samo ljudi koji vole djecu, koji vole rad sa djecom i u toj ljubavi prema djeci oni su spremni prenositi znanja na tu djecu, izvući maksimum iz njih i usaditi im radne navike koje će njima koristiti u obavljanju raznih poslova u životu“, ocijenio je Malešević.

Direktor Centra „Sunce“ Slađana Radaković rekla je da je cilj obilježavanja dana škole razvijanje svijesti i široka podrška djeci sa smetnjama u razvoju.

„Da bi se ova djeca mogla socijalizovati i proširiti kontakte i izvan porodičnog kruga, neophodna je podrška društvene sredine. NJihovi roditelji i bližnji ne traže ništa posebno u odnosu na ostale. Samo traže da budu prihvaćeni i ravnopravni u svojoj zajednici, a da bi to bilo tako, ne smiju se stvarati predrasude“, poručila je Radakovićeva.
Nakon priredbe u Pozorištu Prijedor, organizovana je prodajna izložba radova štićenika Centra „Sunce“.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.