Obilježen Dan prijedorskih brigada-Osveštano spomen obilježje Kameni cvijet sa 575 imena

Polaganjem vijenaca ispred centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata “Za krst časni” i osveštanjem Spomen-obilježja “Kameni cvijet” u spomeničkom kompleksu počelo je obilježavanje 21. godišnjice formiranja prijedorskih brigada – 43. motorizovane i Pete kozarske brigade Vojske Republike Srpske.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić rekao je da Prijedor neće zaboraviti svoje brigade i borce koji su dali svoje živote za slobodu svog grada i svoje zemlje.

– Ovo je prilika da se prisjetimo svih onih koji su dali svoje živote i žrtvovali se za sve ono što mi danas imamo i tradicije ove dvije brigade treba njegovati, a mi ćemo i dalje podržavati aktivnosti koje su vezane za rad Boračke organizacije – rekao je Pavić u obraćanju prisutnima.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Prijedor Zdravka Karlica potvrdila je da je na kamenim pločama na Spomen-obilježju ispisano 575 imena poginulih pripadnika policije i dvije brigade Vojske Republike Srpske.

– Ostale su praznine za poginule borce ovih brigada iz drugih opština čija će imena biti dopisana nakon detaljne revizije – rekla je Karlica.

Govoreći o doprinosu ovih brigada odbrani srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske, predsjednik Boračke organizacije opštine Prijedor Radovan Rajilić podsjetio je da su ove dvije ratne jedinice mobilisane 16. odnosno 18. septembra 1991. godine i da je kroz njihove redove u ratu prošlo oko 35.000 boraca.

Pomen poginulim borcima služen je u Crkvi Presvete Bogorodice na Pašincu, a potom su delegacije Boračke organizacije, opštine Prijedor, prijedorskog garnizona, rezervnih vojnih starješina, SUBNOR-a i političkih partija položile vijence i na Spomen-ploču Muzeja otadžbinskog rata u kasarni “Žarko Zgonjanin”.

Obilježavanje Dana prijedorskih brigada nastavljeno je tradicionalnim druženjem boraca posljednjeg rata uz bogat kulturno-umjetnički program i vojnički ručak.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor

Comments are closed.