Obilježen Dan Rudarskog fakulteta [video]

077050

Svečanom sjednicom, te promocijom diplomiranih inženjera i magistara rudarstva, u Prijedoru obilježen Dan Rudarskog fakulteta.

Prije sedam godina ova visokoobrazovna ustanova zvanično je postala organizaciona jedinica integrisanog fakulteta u Banjaluci, a u gradu na Sani postoji već 19 godina, kao rudarski odsjek Tehnološkog fakulteta u Banjaluci.

Diplomu u ruke, danas je dobilo sedam inženjera rudarstva. Među njima i Duško Torbica.

– Mislim da je naše područje bogato prirodnim resursima da ima mnogo rudnika i tako mislim da su velike šanske za posao i prespektivu dalje, rekao je Torbica, inženjer rudarstva.

Perspektiva u rudarstvu na ovom području ima budućnost. Svoje znanje, ali i zvanje proširuju. Od danas u Prijedoru i dva nova magistra rudarstva.

– Kasnije, ali ne odmah imam u planu i nastavak usavršavanja u struci na doktorskim studijama, istakao je Goran Kovačević, magistar rudarstva.

Smjer geološkog inženjerstva čeka zvaničnu potvrdu resornog ministarstva i rješenje po kojem bi bili stečeni svi uslovi za ovaj novi studijski program na Rudarskom fakultetu u Prijedoru.

– Geološko inžinjerstvo je tako reći sad sa svim svojim materijalima u Ministarstvu prosvjete. Očekujem da ministar prosvjete tako reći imenuje, da tako kažemo sa agencijom, savjetom za visoko obrazovanje Republike Srpske imenuje komisiju, i da ta komisija izađe na teren odnosno da izvrši provjeru ispunjavanja uslova, naglasio je Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

Rudarski fakultet trenutno pohađa 140 studenata.

Autor: RTRS

Comments are closed.