Obilježen Dan sjećanja na egzodus Srba iz Sanskog Mosta

064418

Simboličnim spuštanjem vijenaca i cvijeća u rijeku Sanu sa gradskog mosta u Prijedoru obilježen je Dan sjećanja na egzodus Srba iz Sanskog Mosta iz 1995. godine.

Na mostu se okupio veliki broj Sanjana, među kojima i danas mnogi imaju prijedorsku adresu, kao i predstavnici gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i prijedorske Boračke organizacije.

„Ovo je druga godina kako obilježavamo sjećanje na egzodus Srba iz Sanskog Mosta. Ovaj dan obilježavamo prije svega zbog istine koja se dešavala u i oko Prijedora, jer je mnogo neistine otišlo u svijet“, kaže predsjednica prijedorske gradske Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Zdravka Karlica.

Prema riječima tadašnjeg komandanta Trećeg bataljona 43. motorizovane brigade, Draška Vujića, koji je 10. oktobra 1995. godine sa svojim saborcima branio Prijedor, to je bila borba prsa u prsa sa muslimanskim snagama.

„Na današnji dan moj bataljon se nalazio na odbrani koridora, ali s obzirom da je Sanski Most pao, moj bataljon je krenuo u odbranu Prijedora i ostatka Republike Srpske. Ušli smo u borbu pod teškom artiljerijskom vatrom, muslimanske snage su bile potpomognute NATO paktom. Njihove bespilotne letjelice su navodile njihovu artiljeriju na naše položaje i mi smo u pokretu ušli u borbu. Bilo je jako puno i mrtvih i ranjenih, ali odlučnost da branimo Prijedor do zadnjeg je rezultirala time da smo i uspjeli u tome“, kaže Vujić.

Prije rata u Sanskom Mostu, koji je danas federalna opština, živjelo je oko 27. 000 Srba, dok se do danas vratilo oko 1.300.

Autor: RTRS

Comments are closed.