Obilježen dan Specijalne škole Đorđe Natošević

Specijalna osnovna i srednja škola „Đorđe Natošević“ proslavila je svoj Dan škole i obilježila 38 godina rada sa djecom sa posebnim potrebama. I današnja svečanost je održana u staroj i trošnoj zgradi, iako je veći dio sredstava od potrebnih 1.4 miliona KM za izgradnju novog objekta obezbijeđen. Vlada RS je do sada za novi objekat ove škole koji će odgovarati svim potrebnim standardima obezbijedila iznos od milion KM. Pedagog i psiholog ove škole Mileva Mandić je istakla da se u posljednje 2 godine, odlukom nastavničkog vijeća, kao dan škole obilježava 3. maj, Međunarodni dan Sunca, umjesto 3. decembra, Međunarodnog dana invalida.
„Željeli smo da se naš dan škole više ne veže za invalide, jer je to bilo diskriminirajuće po naše učenike, nego za Međunarodni dan Sunca, jer se djeca sa Daunovim sindromom zovu djecom Sunca“, pojasnila je Mandićeva. Ona je navela da školu pohađa 74 đaka, 57 u osnovnoj i 17 u srednjoj školi, dok dnevni boravak, u koji mogu dolaziti djeca nakon završene škole, i koji je u nadležnosti nevladine organizacije Društvo za pomoć mentalno retardiranim osoboama, pohađa oko 25 osoba sa umjerenim i težim mentalnim retardacijama. „Imamo 35 zaposlenih radnika i stručni kadar je naša najveća prednost. Imamo dugoročni plan da, jednom kada dobijemo novo zdanje, prerastemo u regionalni centar za djecu sa posebnim potrebama“, navela je Mandićeva.
Ona je dodala da se srednjoškolci školuju za bravare, krojače i kuvare, ali da je nevolja u tome što su na tržištu rada izjednačeni sa đacima koji dolaze iz redovnih škola. „Za našu djecu nema ustupaka i često se dešava da ne mogu ispuniti normu. Zato često dolazi do prekida radnog odnosa ili do prekvalifikacija“, istakla je Mandićeva. U prigodnom programu, povodom Dana škole, predstavilo se osam od ukupno devet sekcija ove škole: saobraćajna, recitatorsko-dramska, cvjećarska, ekološka, sekcija kreativnog razvoja, sekcija vezilja, sekcija rukotvorina i sekcija mladih gorana.
Po prvi puta je izveden i folklorni program a uručena je specijalna zahvalnica sugrađanki Ani Janjić za njenu dugogodišnju pomoć ovoj obrazovnoj ustanovi. Priredbi su osim učenika škole i njihovih roditelja prisustvovali i predstavnici drugih obrazovnih ustanova sa naše opštine. U aneksu škole tradicionalno su izloženi učenički radovi, a sportska sekcija u ovom mjesecu će imati dva nastupa na specijalnoj olimpijadi. Specijalna škola „Đorđe Natošević“ je već dugi niz godina privremeno smještena u montažni objekat koji odavno nema adekvatne uslove za boravak djece osnovnog i srednjoškolskog uzrasta.

Comments are closed.