Obilježen evropski dan bez poginulih u saobraćaju

Prezentacijom uređaja koji simuliraju situacije u saobraćaju koje dovode do saobraćajnih nezgoda u Prijedoru je danas obilježen Evropski dan bez poginulih u saobraćaju.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da grad Prijedor podržava sve aktivnosti koje vode većoj bezbjednosti u saobraćaju.

„Današnji prikaz će mnogima biti upozorenje kao i vrsta šok terapije na moguće događaje u saobraćaju. Priča o bezbjednosti saobraćaja je trajna priča koja se vodi između MUP-a, Ministarstva saobraćaja i veza, Agencije za bezbjednost saobraćaja i lokalnih zajednica i svi se trudimo da razriješimo mnoge situacije koje mogu djelovati preventivno“, rekao je Đaković.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je da su brojne aktivnosti i kampanje kojima se nastoji podići svijest o značaju društveno prihvatljivog ponašanja u saobraćaju, navodeći da su danas u Prijedoru predstavljeni uređaji za simulaciju prevrtanja vozila, frontalnog udara vozila u prepreku i vožnje pod dejstvom alkohola.

„Jako su bitna ova tri simulatora zato što su alkohol, brzina i nekorištenje bezbjednosnih pojaseva najveći uzroci poginulih i teško povrijeđenih na našim putevima“, rekla je Kostićeva.

Ona je navela da je prezentaciji na Trgu majora Zorana Karlice u centru grada prethodio radni sastanak u Gradskoj upravi o aktivnostima koje će uslijediti na području Prijedora.

„Stanje bezbjednosti saobraćaja u Prijedoru je bolje nego što je to nekada bilo, ali ovo je područje na kojem stalno treba raditi“, dodala je Kostićeva.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da je tokom razgovora sa gradonačelnikom Prijedora dogovoren niz predstojećih koraka za ovu lokalnu zajednicu, a prije svega rekonstrukcija savjeta za saobraćaj i donošenje strategije za bezbjednost saobraćaja.

„Poštujući ta neka osnovna pravila učešća u saobraćaju, možemo mnogo doprinijeti da smanjimo rizik od učešća u saobraćajnim nezgodama i da smanjimo broj smrtno stradalih i teško povrijeđenih“, poručio je Radović.

On je podsjetio na podatke MUP-a Republike Srpske da su za prvih osam mjeseci ove godine smrtno stradala 83 lica na putevima Srpske, a lani u istom periodu 88.

„Najviše smrtnih slučajeva ima između ponoći i četiri sata ujutro. Dakle, kad imamo najmanje saobraćaja, mi imamo najviše smrtnih slučajeva“, naveo je Radović.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović rekao je da je na području ove uprave u ovoj godini bilo 688 saobraćajnih nezgoda od kojih je svaka treća sa povrijeđenim licima, a da je smrtno stradalih 12.

U aktivnosti obilježavanja „Evropskog dana bez poginulih na putevima“ učestvovali su i predstavnici Auto-moto saveza Republike Srpske i Auto-moto društva Prijedor.

Izvor: PrijedorGrad.org
Foto: GradPrijedor.com

Comments are closed.