Obilježena 20. godišnjica stradanja zatočenika logora Keraterm

U krugu nekadašnje fabrike „Keraterm“, u kojoj je u ratu bio logor, danas je obilježena 20. godišnjica stradanja Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovnišva prijedorske regije. Prije 20 godina iz logora „Keraterm“ u Prijedoru je izvedeno 200 do 250 ljudi, od kojih je većina ubijena samo u noći na 25. juli.
I ove godine porodice stradalih, koji su prošli kroz ovaj logor, položili su na spomen-ploču ispred „Keraterma“ cvijeće i ponovo prozvali neke od odgovornih za zločine i držanje nesrba u logoru, a koji nisu odgovarali za zločine.
Prema podacima Udruženja Prijedorčanki „Izvor“ kroz „Keraterm“ je prošlo oko 3.000 osoba, a oko 300 je ubijeno, a za tijelima većeg broja stradalih još se traga.
Do danas je pred pravosudnim institucijama pravosnažno osuđeno pet osoba, odgovornih za zločine počinjene u ovom logoru.
Prema relevantnim podacima, od kraja maja do kraja augusta 1992. godine u Prijedoru su ubijena 102 djeteta i 256 žena, odnosno 3.173 civila, te registrirano oko 31.000 zatočenika u logorima i oko 53.000 žrtava progona i deportacija.
Dosad je 28 pravomoćno osuđenih za ratne zločine počinjene u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata, kako je to okarakterizirano u dokumentima Haškog tribunala.
Tekst – Fena
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.