Obilježena godišnjica formiranja Sedmog odreda bivše Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je juče u Prijedoru, gdje je prisustvovao obilježavanju 23 godine od formiranja Sedmog odreda bivše Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, da je dužnost svih sjećati se i odavati počast junacima koji su položili najveću žrtvu za Republiku Srpsku – svoj život.

„Obilježavanje dana ratnih jedinica prilika je da se svi zajedno prisjetimo onih koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske i da im odamo počast. Juče smo došli da se prisjetimo osnivanja prijedorskog odreda specijalne policije“, naglasio je ministar Lukač.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je i sam, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, imao priliku da veliki broj borbenih dejstava izvede sa brigadom specijalne policije i da i posljednja dejstva u proteklom ratu budu na ovom prostoru Podgrmeča i Prijedora i sa pripadnicma Sedmog odreda specijalne policije.

„Želim da odam dužnu poštu poginulim pripadnicima odreda policije, da izrazim duboko poštovanje prema svim pripadnicima Specijalne brigade policije i da istaknem njihov ogroman doprinos koji su dali u stvaranju Republike Srpske. To je bila jedna od najmobilnijih jedinica koju smo imali na prostoru Republike Srpske“, naglasio je Savčić.

Ratni komandant Sedmog odreda Specijalne brigade policija MUP-a Republike Srpske Zlatko Brdar rekao je da obilježavanje 23 godine od formiranja ovog odreda predstavlja mogućnost da se njeni pripadnici prisjete svojih saboraca i da odaju dužnu poštu poginulim drugovima.

„Sa ponosom se prisjećamo osnivanja, ali i naših poginulih drugova, njihovih vojničkih vrlina, hrabrosti, djela i lika, a ujedno vodimo brigu i o njihovim porodicama“, istakao je Brdar.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je ovo prilika za prisjećanje na časna imena ljudi koji su ugradili najviše za odbranu temelja Republike Srpske i časti naroda koji je ovdje živio.

„Grad Prijedor ponosan je na pripadnike Sedmog odreda Specijalne brigade policije koji u dokazali da se čojstvo i viteštvo i u ratu dokazuje i time doprinijeli da mi danas gradimo mirnu budućnost u kojoj će živjeti njihovi i naši potomci“, rekao je Đaković.

Na 23 godine od formiranja Sedmog odreda bivše Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske služen je parastos u Crkvi Svete Trojice, položen vijenac ispred spomenika „Za krst časni“ svim poginulim prijedorskim borcima, te položeni vijenci ispred spomen-ploče za sedam poginulih pripadnika odreda i prislužene svijeće u zgradi CJB Prijedor.

Autor: MUP RS

Comments are closed.