Obilježena godišnjica rada Nansen Dijalog Centra Prijedor

Godišnjica rada Nansen Dijalog Centra(NDC) Prijedor obilježena je svečanim koktelom na kome su sumirani rezultati ove organizacije u proteklom periodu. Prema riječima Tanje Milovanović iz NDC Prijedor aktivnosti provedene u proteklih godinu dana na području ove regije opravdale su otvaranje kancelarije u Prijedoru. „Na ovaj način želimo da obilježimo predstojeće praznike ali i da se osvrnemo na one aktivnosti koje smo organizovali u proteklih godinu dana, da bi jedni drugima čestitali na onome što smo dobro uradili te da bi vidjeli kako te aktivnosti u novoj godini organizovati na bolji način“, rekla je Milovanovićeva. Na svečanom koktelu su bili prisutni članovi Nansen Koordinacionog Odbora(NKO) te učesnici studijskih posjeta Norveškoj, a među njima su bili i Azra Pašalić, predsjednica Skupštine opštine Prijedor i Drago Praštalo, predsjedavajući Općinskog vijeća u Sanskom Mostu. „Trenutno je u našem fokusu implementacija trogodišnjeg projekta sa ciljem poboljšanja interetničke komunikacije i međuentitetske saradnje u prijedorskoj regiji. Zbog toga prisustvo uglednih pojedinaca iz društveno-političkog života Prijedora i Sanskog Mosta i njihovo učešće u našim projektima kroz lični angažman ili putem nekih drugih organizacija ima veliki značaj za sredine u kojima živimo i radimo“, rekla je Tanja Milovanović iz NDC Prijedor.
Kako je rekla Senka Jakupović, trener u NDC Prijedor, jedan od uspješnih projekata koji još traje je i onaj na temu rješavanja konflikata u kome učestvuju prosvjetni radnici. „U okviru ovog projekta koji je prisutan već godinu dana na ovom području, nastavnici i profesori osnovnih škola iz Prijedora i Sanskog Mosta prošli su edukaciju na temu rješavanja konflikta. Nakon tih edukacija oni rade aktivnosti u svojim školama sa svojim kolegama i djecom a svaki nastavnik mjesečno uradi jednu radionicu. Zahvaljujući tim edukacijama djeca uče kako i na koji način rješavati konflikte u svojim sredinama te usvajaju načine kako da se nose sa problemima koji se dešavaju u školama i u sredinama u kojima žive“, istakla je Jakupovićeva. Predsjednica SO Prijedor Azra Pašalić takođe je istakla značaj postojanja NDC-a u našem gradu. „Moram reći da NDC Prijedor mnogo znači za našu sredinu zato što ima viziju i misiju da promoviše multietnički dijalog u našoj opštini i susjednom Sanskom Mostu. Opština Prijedor na čelu sa načelnikom Pavićem je podržala projekat NDC-a Prijedor ustupanjem prostorija potrebnih za rad ove organizacije“, rekla je Pašalićeva.
NDC Prijedor je dio Nansen mreže koja uključuje rad Nansen dijalog centara u Prištini, Skoplju, Beogradu, Podgorici, Osijeku, Mostaru i Sarajevu. Nansen dijalog mreža je projekat koji je finansijski podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, a iniciran je 1995. godine kroz edukativni program „Nansen akademije“ u Lillehameru.

Comments are closed.