Obilježena godišnjica raspuštanja Omarske

U organizaciji Udruženja logoraša „Prijedor `92“ u Omarskoj je juče obilježena 19. godišnjica raspuštanja ovdašnjeg logora. Predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor `92“ Mirsad Duratović rekao je da je, prema evidenciji prijedorske policije iz 1992. godine, u logor Omarska od 20. maja 1992. godine dovedeno3.334 lica, među kojim je bilo 37 žena, kao i da je među zatvorenicima bilo 28 maloljetnika i 68 lica starijih od 60 godina. „Oko 700 ljudi nije živo napustilo logor“, rekao je Duratović. Bivši logoraši izrazili su nezadovoljstvo što im se ne dozvoljava podizanje memorijalnog centra na ovom prostoru koji je danas u vlasništvu rudnika „Arcelor Mittal Prijedor“.
Komemoraciji su, osim preživjelih i rodbine stradalih logoraša, prisustvovali predstavnici političkih partija, nevladinih organizacija i Islamske zajednice, šef banjalučke kancelarijeOHR-a Kris Benet i britanski novinari Peni Maršal i Ed Vulijami koji su na današnji dan prije 19 godina snimili logor Omarska čije je raspuštanje i zatvaranje uslijedilo odmah. Za dešavanja u Omarskoj 1992. godine Haški tribunal je deset lica osudio na zatvorske kazne od 5 do 31 godinu, a ratnog predsjednika SO Prijedor i Kriznog štaba Milomira Stakića na 40godina zatvora, dok sudski postupci nisu završeni protiv predsjednika Izvršnog odbora prijedorske opštine Milana Kovačevića, zbog smrti u pritvorskoj ćeliji, te načelnika prijedorske policije Simu Drljaču zbog pogibije prilikom hapšenja.
Okružni sud Banjaluka za počinjene ratne zločine u Omarskoj osudio je 8 lica na ukupno 92 godine zatvora, dok Haški tribunal Radovana Karadžića i Ratka Mladića tereti za genocid u prijedorskoj opštini.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.