Obilježena krsna slava grada i hrama Svete Trojice

Slavskim obredom uz lomljenje slavskog kolača i slavskim ručkom grad Prijedor i Crkva Svete Trojice proslavili su juče krsnu slavu Svetu Trojicu – Duhove.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković čestitao je građanima i sveštenicima hrama krsnu slavu, te poželio da svi Prijedorčani zajedno još uspješnije grade svoj grad, te da privreda i nova radna mjesta donesu dalji razvoj i još bolji kvalitet života.

On je dodao da su na putu daljeg razvoja veoma značajni dobri međureligijski odnosi i da ovo obilježavanje slave duhovno uzdiže i pomaže da se na tom putu razvoja savladaju sve teškoće i uspostave dobri odnosi među ljudima.

„Vjerujem da ćemo svi zajedno, ovako udruženi, učiniti ono što nam je svima cilj – da grad Prijedor postane prijatno mjesto za druženje, rad i život svih građana koji u njemu žive“, dodao je Đaković.

Slavski obred služio je protojerej stavrofor Ranko Maletić koji je poželio sreću i blagoslov svim građanima Prijedora koji ovaj dan osjećaju i slave kao svoju krsnu slavu.

„Želim da u miru i blagostanju dočekamo još mnogo ovakvih okupljanja“ kazao je Maletić.

Slavskim svečanostima prisustvovali su gosti iz Grčke koje je i ove godine predvodio arhimandritom solunskim Partenijusom, gosti i iz opština prijedorske regije te brojne zvanice iz privrednog i društveno-političkog života Prijedora kao i gosti iz Vlade Republike Srpske, ministri Lejla Rešić i Dane Malešević.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić je izjavila da je Prijedor već dugi niz godina jedna stabilna lokalna zajednica koja ima dobre ideje i uvijek ima čime da se pohvali.

„Uvijek sam prisutna ovdje kada moj grad slavi i sa ponosom ističem da ovdje živim i da ovdje pripadam i ponosna sam što nam je Prijedor bio inspiracija za mnoge prakse koje su ovdje rađene, danas postale zakonska rješenja“, kazala je Rešićeva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević je istakao da rado dolazi u sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a posebno u Prijedor, zato što je saradnja i sa Gradskom upravom, ali i sa školama u Prijedoru vrlo dobra i da se rezultati te saradnje vide svake godine.

„To se pogotovo odnosi na neke škole, čiji su rezultati mnogo bolji od drugih škola u Republici Srpskoj i te škole služe svim školama i u regiji za primjer, kao što je Poljoprivredna škola u Prijedoru“, izjavio je Malešević.

On je dodao da se u toj školi ne žale na broj časova praktične nastave niti na strukturu nastavnih predmeta nego se u njoj zahvaljujući kolektivu, ali i Gradskoj upravi osjeti pozitivna energija i da je kolektiv zainteresovan da svoju školu unaprijedi.

Malešević je istakao da se to posebno odnosi na praktičnu nastavu kako bi učenike što više naučili raznim stvarima koje će im koristiti u radu te da mnogi nastavnici iz Republike Srpske dolaze upravo u ovu školu da bi vidjeli kako oni radi i da bi im oni bii mentori

„Ja se nadam da ćemo mi iz Ministarstva imati i dalje odličnu saradnju sa Gradskom upravom Prijedor, zbog učenika i škola, a prvenstveno zbog učenika i privrede koja očekuje kvalitetnu radnu snagu upravo iz srednjih stručnih škola“, zaključio je Malešević.

Obilježavanje praznika počelo je u subotu u hramu Svete Trojice koncertom duhovne muzike na kome su učestvovali Srpsko pjevačko društvo SPD „Vila“ iz Prijedora, SPD „Jedinstvo“ iz Banja Luke i hor sveštenika Eparhije banjalučke.

Slavske svetkovine nastavljene su jutros služenjem liturgije u Crkvi Svete Trojice,a potom je delegacija grada Prijedora, na čelu sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem položila vijenac na spomenik borcima otadžbinskog rata „Za krst časni“.

Izvor: PrijedorGrad.org

Comments are closed.