Obilježene godišnjice rođenja i smrti doktora Mladena Stojanovića

U Prijedoru je obilježeno 122 godine od rođenja i 76 godina od smrti, narodnog heroja Mladena Stojanovića.

Brojne delegacije boračkih organizacija, SUBNOR, loklane uprave i udruženja, položile su vijence pored spomenika heroju sa Kozare.

Predsjednik prijedorskog SUBNOR, Veljko Rodić, priča da se na mjestu pored spomenika legendarnom Stojanoviću, Prijedorčani okupljaju još od 1952. godine.

– Prijedorčani se rado sjećaju Mladena Stojanovića, jer je u njegovoj veličini i njegovom liku bilo toliko humanosti, ljudskosti i toliko organizatorskih sposobnosti, toliko borbe i nažalost smrti za slobodu koja nema alternativu, jer čovjek je najsrećniji kada živi u slobodi – kaže Rodić.

Dodaje da bi se o Mladenu moglo mnogo pričati te da sve počinje od njegovih mladalačkih revulucionarskih dana u Tuzli.

– Poslije austrougarske okupacije, on i ta njegova grupa su otkriveni i osuđeni na 16 godina zatvora, a među njima bili su Mladen i njegov brat Sreten – priča on.

Navodi da je nakon Prvog svjetskog rata, Stojanović oslobođen od te kazne.

– Ležao je u zatvorima u Zenici, u Puli i Bihaću i bio je i u Crnoj kući u Banjaluci. Njegova porodica je otišla u Srbiju. Mogao je i on to učiniti, ali nije htio da ostavi svoj narod – kaže Rodić.

Ističe da je heroj sa Kozare volio sve ljude bez obzira na njihovu nacionalnost i socijalni status.

Ovaj veliki humanista, do poslednjih trenutaka života borio se za slobodu svoga naroda. Ubijen je 2. aprila 1942. godine u Jošavci kod Čelinca. Tu su na njega i njegove partizane pucali su iz zasjede četnici. Nakon nekoliko dana ubijeni su svi ranjenici, a nakon njih i Mladen. Njegovi posmrtni ostaci iz Jošavke su 1961. godine preneseni na prijedorsko Partizansko groblje. Za narodnog heroja proglašen je 7. avgusta 1942. O njemu su ispjevane brojne pjesme i napisane knjige, ali i snimljen je film.

Inače, rođen je 7. aprila 1896. u Prijedoru.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora, Aleksandar Miljuš rekao je da se o Mladenu nikada ne može sve ispričati.

– On je velika legenda, humanista, ljekar koji je vodio narod ovog kraja u borbi za slobodu. Prijedor je ponosan na njega i naravno da ćemo svake godine obilježavati godišnjice njegovog rođenja i smrti- izjavio je Miljuš.

Autor: Bojana Majstorović – SrpskaInfo.com

Comments are closed.