Obilježili 40. godina mature

Maturanti prijedorske Gimnazije iz generacije 1970/1971. obilježili su četiri decenije završetka srednjoškolskog obrazovanja.
Tom za njih velikom jubileju su prisustvovali i neki njihovi profesori. Dvadesetak nekadašnjih maturanata Gimnazije kažu da su pripadali zlatnoj generaciji ove prijedorske elitne škole. Nakon mature njih 50 je završilo fakultete. Danas su rasijani po cijelom svijetu, od republika bivše Jugoslavije, do Kanade, SAD i nekih evropskih metropola.
„Nas tridesetak danima smo planirali ponovno okupljanje generacije. Neki od nas nisu se vidjeli čak ni četiri decenije nakon mature. Ipak, većina nas je slavila deset, petnaest i 20 godina mature. Nakon toga okupljanje su zaustvila ratna zbivanja“, pojašnjava Mirzeta Kolonić, koja je bila najbolji učenik svoje genaracije, a danas inženjer elektrotehnike, koja živi i radi u Bihaću.
Iz Zagreba je na proslavu jubileja stigao i Božidar Hudeček, koji je završio građevinski fakultet.
„Ko zna ko će od nas da dočeka da se za deset godina ponovo okupimo. Matura se pamti, ali i školski drugovi i profesori. To sjećanje nikada neće izblijedjeti“, priča Hudeček.
Prozivku vremešne generacije maturanata izvršio je Niko Ćelić, profesor biologije, koji je bio i razrednik jednom od tri razreda tadašnjih gimnazijalaca.
„Presrećan sam što sam i ovo dočekao, mada sam odavno u penziji. Za ovu generaciju me vežu najljepše uspomene. Tadašnji maturanti su bili i ostali ljudi u pravom smislu te riječi“, kazao je on.
Kako i dolikuje, bivši gimnazijalci su nakon časa u svojoj nekadašnjoj učionici, slavili u jednom od prijedorskih restorana.
Nezavisne novine

Comments are closed.