Objekat područne škole u Rasavcima statički stabilan

skolar1

Građevinska inspekcija utvrdila je da je objekat područne škole u Rasavcima kod Prijedora statički stabilan i da nema razloga za rušenje, ali da je činjenica da je zgradi hitno potrebno redovno održavanje.

„Objekat je siguran u statičkom smislu i ne prijeti da će se srušiti. Istina je da traži urgentno održavanje, ali definitvno nema razloga za rušenje i nije tačno da ne može da se sanira“, rekla je Srni građevinski inspektor Odsjeka za inspekcijske poslove grada Prijedora Snježana Hajnal.

skolar2

Prema njenim riječima, najpotrebnije je presložiti ili zamijeniti krov budući da se crijep razmaknuo i tako je došlo do prokišnjavanja, te dograditi toplu vezu budući da se za dolazak do mokrog čvora mora izaći iz zgrade.

„Svakako ima stvari koje se mogu uraditi u domaćinskom maniru“, dodala je Hajnalova.

skolar3

Roditelji đaka koji pohađaju područnu školu u Rasavcima u više navrata obraćali su se matičnoj školi, gradu Prijedoru i Ministarstvu prosvjete Republike Srpske sa molbama za obnovu školske zgrade koja, prema njihovim riječima, datira iz 1912. godine.

„Fasada otpada, krov prokišnjava, unutrašnji zidovi se krune, stolarija je stara, grijanje je na peć bubnjaru, u toalet se ide s vanjske strane jer je ograda postavljena u jednoj učionici i jednom hodniku zbog prokislog i urušenog krova i propalog poda, a ima i miševa“, kaže majka djevojčice koja pohađa četvrti razred.

skolar4

Stevica Džogazović, direktor Osnovne škole /OŠ/ „Dositej Obradović“ Prijedor kojoj pripada područna škola u Rasavcima, rekao je da je škola u Rasavcima sa 57 đaka jedna od najbrojnijih područnih škola u Prijedoru, a istovremeno u najlošijem stanju.

„Plafoni su od trske i maltera i prilikom prokišnjavanja opada malter. Iz dijelova koji prokišnjavaju isključili smo struju iz upotrebe da bismo spriječili moguću havariju“, rekao je Džogazović novinarima u Prijedoru.

skolar5

On je podsjetio da su 2008. godine sanirani podovi jer su se bile pojavile zmije, da je lani riješen problem pitke vode, a da od 2013. godine matična škola, gradska uprava i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pokušavaju naći donatore za obnovu škole u Rasavcima.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedor Ljiljana Babić rekla je da je grad Prijedor naložio Zavodu za izgradnju grada Prijedor da uradi projekat sanacije škole u Rasavcima u kojoj, za razliku od mnogih drugih škola, broj učenika raste, te je time i njen značaj veći.

skolar6

„U više navrata grad Prijedor je kandidovao ovaj projekat i kod međunarodnih donatora i kod Vlade Republike Srpske, ali još nismo dobili odgovore. Spremni smo pomoći rekonstrukciju i snositi trošak za prevoz učenika do druge škole za vrijeme izvođenja radova ili ako inspekcija ocijeni objekat neuslovnim“, dodala je Babićeva.

Autor: SRNA

Comments are closed.