Obnova elektromreže na području prijedorske opštine

Dalibor PavicPoslije dvanaest godina mraka, dvadesetak domaćinstava sela Slatina, koje teritorijalno pripada opštini Oštra Luka, dobiće električnu energiju. Ovo je rekao direktor „Elektrodistribucije“ Prijedor Dalibor Pavić navodeći da je u utorak delegacija predvođena izvršnim direktorom „Elektrokrajine“ Banja Luka Sekom Kuzmanović posjetila ovaj kraj. – U pitanju je zajednička investicija Vlade Republike Srpske i „Elektrokrajine“ u visini od tri stotine hiljada maraka. Dio poslova na ovom lokalitetu je već urađen – pojasnio je Pavić.

Prema njegovim riječima, struja će u ovom, prilično zabačenom i nepristupačnom terenu značiti mnogo. Nakon Budimlić Japre, Slatina će biti posljednje selo koje će konačno dobiti električnu energiju.

Generalno gledajući, snabdijevanje električnom energijom na području prijedorskog regiona krajnje je nezadovoljavajuće. Ipak, prijedorska radna jedinica napravila je akcioni plan i okupila tim stručnih ljudi, koji će, na osnovu stanja elektrodistributivnih objekata napraviti listu prioriteta za rekonstrukciju.

– Ima još problema koji se moraju rješavati, ali uprkos tome, mi smo zadovoljni onim što smo lani uradili. Investirali smo 1,3 miliona maraka na području koje pokriva naša radna jedinica – istakao je Pavić, dodajući da su od tog iznosa, 400.000 maraka namjenska sredstva republičke Vlade za nabavku i ugradnju elektromaterijala i opreme za najkritičnije lokacije.

U rekonstrukciju srednjonaponskih vodova prošle godine investirano je 660.000 maraka, kao i u niskonaponsku mrežu. Za godinu i po izgrađena je 21 trafo-stanica na području ove radne jedinice.

Prigradsko naselje Tukovi dobilo je u potpunosti rekonstruisanu trafo-stanicu. Ugrađena je prateća digitalna oprema za upravljanje postrojenjem, što znatno utiče na stabilnost i kvalitet napajanja strujom ovog dijela opštine.

Brojni programi u prijedorskoj „Elektrodistribuciji“ se finansiraju iz vlastitih, ali i kreditnih sredstava. Veliki problem su dugovanja privrednih subjekata, ali i domaćinstava prema ovom preduzeću. Ukupna potraživanja iznose 53 miliona maraka.

– Samo nam domaćinstva duguju 32 miliona maraka i zato smo im sve donedavno ponudili brojne olakšice pri izmirivanju obaveza – podsjetio je direktor „Elektrodistribucije“ i najavio isključenja sa mreže svih nesavjesnih građana, koji ne žele saradnju sa ovim preduzećem.

Trenutno se realizuje projekat pod nazivom „Energija 4“, koji podrazumijeva rekonstrukciju i izgradnju niskonaponske mreže na području o kojem brine „Elektrodistribucija“ Prijedor. Očekuje se takođe saglasnost Investiciono-razvojne banke na projekte koje je kandidovala „Elektrokrajina“.

Prijedorska „Elektrodistribucija“ u ovoj godini planira nastavak započetih i realizaciju novih programa, čiji je cilj značajno poboljšanje rada elektroenergetskih objekata.

– Trenutno stanje mreže je zadovoljavajuće, a kvarova gotovo da nema. To je dokaz da je ono što smo radili bilo ciljano – ocijenio je Dalibor Pavić, uz napomenu da je lani preduzeće uspostavilo dobru saradnju sa lokalnom zajednicom.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.