Očekuju prinos od 15 tona povrća

Dvadeset zadrugara iz prijedorskog sela Ćela, koji su članovi „Agrozadruge – Ćela“, očekuju da će sa svojih plantaža ove godine ubrati rekordan prinos od 15 tona raznih vrsta povrća, prije svega paprika, paradajza i patlidžana.

Sead Jakupović, direktor ove zadruge, koja je osnovana prije dvije godine, tvrdi da je plastenička, ali i proizvodnja voća i povrća na otvorenom, dobar izvor prihoda ne samo za zadrugare već i za njihove porodice koje su cijelu godinu angažovane na sjetvi i berbi.

„Zasad imamo 2.000 metara kvadratnih pod plastenicima i još toliko kvadrata na otvorenom obradovim zemljištu na kojem vlastitim rukama uzgajamo maltene sve, od krastavaca, paprika, paradajza, patlidžana, pa do jagoda i ostalih vrsta voća. U zadruzi organizovano djeluju i proizvođači mlijeka, pa tako namjeravamo da zaokružimo vlastiti biznis i poradimo na razvoju poljoprivredne proizvodnje u ovom kraju“, priča Jakupović.

On navodi da na raznim sajmovima promovišu domaću proizvodnju i da im je najvažnije što u njihovoj zadruzi ništa ne propada jer imaju uhodano tržište. Jakupović, koji je odbornik u lokalnom parlamentu, najzaslužniji je za organizovanje zadrugarstva u selu Ćela.

„Već smo puno toga učinili da osmislimo koncept zadrugarstva kako bi naši proizvodi koje uzgajamo u plastenicima i na otvorenom imali prođu na tržištu, a usput zaradom prehranjujemo i naše porodice“, kaže Jakupović, koji plodove iz Ćele zajedno sa ostalim zadrugarima prodaje na prijedorskim pijacama i u trgovinama, a povrćem snabdijeva i dio regije.

Zadrugari u Ćeli pričaju da su „Agrozadrugu“ formirali zahvaljujući podršci lokalne zajednice, ali i donacijama koje su im prije dvije godine pristigle iz Danskog vijeća za izbjeglice.

„To su bila početna sredstva, a za sve drugo smo se snalazili kako smo znali i umjeli. Pišemo i projekte i već smo za taj vid organizovane proizvodnje zainteresovali i druge poljoprivrednike na području Prijedora. Taman kad se zadrugarstvo skoro potpuno ugasilo kao oblik organizovanja iz perioda socijalističkog režima, mi smo ga ponovo obnovili, ali uz nova znanja i tehnologije“, govori Jakupović.

Dodaje da je uz pomoć lokalne zajednice u Ćeli mnogo toga učinjeno, pa su tako zadrugari ovog kraja riješili i sistem navodnjavanja izgradnjom dva bunara.

Zadrugari iz Ćele planiraju i otvaranje vlastite fabrike za proizvodnju zimske salate, te očekuju poteze i od bh. investitora.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.