Ocjenjivanje đaka nije objektivno

Postignuti uspjeh prijedorskih đaka u protekloj školskoj godini ne odražava realnost. To se posebno odnosi na osnovce, od kojih je čak 43 odsto godinu završilo odličnim uspjehom. Ovo je izjavio inspektor i prosvjetni savjetnik za praćenje i ocjenu kvaliteta rada u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama Pedagoškog zavoda RS Mirko Mutić.
U školskoj 2010/11. godini od 6.348 osnovaca, upisanih u 12 škola, ocjenjivanjem je bilo obuhvaćeno njih 5.851, a srednja ocjena uspjeha učenika u školama kretala se u rasponu od 3,74 do 4,25, dok je prosječna iznosila 4,15 i za 0,03 boda je bila viša od prosjeka iz prethodne školske godine.
– Kao stručna institucija posljednjih godina upozoravamo direktore škola da se moraju potruditi da postignuti uspjeh učenika odražava realno stanje. Očigledno je da se u tome još nije uspjelo, jer su od prvog do petog razreda zaista visoke srednje ocjene i visok stepen prolaznosti učenika, dok od šestog do devetog one padaju, ali su još nerealne. Kao posljedicu toga imamo da u srednjim školama uspjeh učenika rapidno pada – upozorio je Mutić.
On je dodao da to potvrđuje i podatak iz prošle školske godine prema kojem je od 3.385 srednjoškolca, upisanih u šest škola, sa odličnim uspjehom završilo samo njih 592 ili 17,4 odsto, a srednja ocjena se kretala od 3,28 do 3,90.
– Iz srednjih škola nam tvrde da ih u osnovnim školama ništa nisu naučili, ali nam i sa fakulteta stižu slične konstatacije kada su u pitanju srednjoškolci i tako se krug zatvara prebacivanjem odgovornosti jednih na druge – kazao je Mutić.
On je dodao da su svi ovi podaci dobijeni iz škola i da to nije slučaj samo u Prijedoru te da za njih ne odgovara Republički pedagoški zavod.
Prema njegovom mišljenju, realna slika o stečenom znanju prijedorskih đaka mogla bi se dobiti kada bi se prosvjetari pridržavali Pravilnika o ocjenjivanju u osnovnim i srednjim školama u kojem je naveden kvantum znanja koje učenik dobija za ocjenu od dvojke do petice.
– Očigledno je da se ne pridržavaju Pravilnika i nekad po slobodnoj procjeni daju ocjenu za koju misle da je realna, a zapravo to nije objektivno – rekao je Mutić.
Za Mutića je najava Ministarstva prosvjete i kulture RS da se razmišlja o ponovnom uvođenju prijemnog, odnosno testiranja učenika prilikom upisa u srednje škole dobro rješenje, jer smatra da bi se putem njega stekao realan uvid u stečeno znanje svakog učenika.
Dopunska nastava
Mirko Mutić je kazao da je iznenađen podatkom da u osnovnim, a posebno u srednjim školama, nema dopunske nastave za učenike kojima je potrebna pomoć u savladavanju gradiva iz pojedinih predmeta. On tvrdi da je izmjenama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama predviđeno da se učeniku ne može zaključiti negativna ocjena ako on nije pohađao dopunsku nastavu.
Tekst – Glas Srpske
Foto – arhiva – GradPrijedor.com

Comments are closed.