Od 1. juna hljeb skuplji za 20 feninga

PekaraUdruženje žitoprerađivača Prijedor saopštilo je juče da će od 1. juna hljeb u ovoj opštini biti skuplji za 20 feninga, odnosno sa 1,10 poskupjeće na 1,30 maraka. „Razlozi za to su da pekari već duže vrijeme nisu povećavali cijene i moralo je doći do određene korekcije. To ne znači da će, nakon dužeg vremena, kad ulazimo u tržišnu utakmicu slobodnog formiranja cijena, cijene ekstremno rasti. Mi smo preporučili našim članicama da cijene ne smiju preći ove limite jer to ne bi bilo u redu sa dogovorom koji smo postigli s Vladom RS“, rekao je Zoran Kos, predsjednik Skupštine prijedorskih žitoprerađivača.

U Udruženju potrošača opštine Prijedor tvrde da će, ako dođe do poskupljenja hljeba i peciva, najviše ispaštati socijalno ugroženi građani koji nemaju načina da povećaju kućni budžet.

Marko Pavić, načelnik Prijedora, kazao je da su u posljednje vrijeme cijene osnovnih životnih namirnica stalno rasle i da je najava prijedorskih žitoprerađivača „posljednja kap u prepunoj čaši“.

„Opština Prijedor ne podržava najave žitoprerađivača za povećanjem cijena hljeba. Ako žitoprerađivači povećaju cijene hljeba, opštinski organi će raditi po zakonu i uključiti inspekcijske službe da rade svoj posao“, kazao je Pavić.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.