Od 20 projekata samo mladi fudbaleri nisu opravdali dobijeni novac

Iz budžeta grada Prijedora lani je putem javnog konkursa sa 38.170 KM sufinansirano 20 projekata omladinskog sektora, navodi se u informaciji o izboru i realizaciji projekata omladinskog sektora grada Prijedora u 2019. godini.

Od 20 korisnika budžetske podrške narativni i finansijski izvještaj nije dostavio samo Omladinski fudbalski klub „Rudar“ Prijedor.

Njihov projekat „Svlačionica za pionire i pretpionire“ gradski budžet sufinansirao je sa 1.000 KM, a aktivnosti su se odnosile na zatvaranje prostora ispod zapadnih tribina stadiona i unutrašnje uređenje.

Usljed formalnih nedostataka, odnosno nepotpune dokumentacije dva aplikanta nisu uvrštena u proces razmatranja i bodovanja. U pitanju su neformalne grupe Poljoprivredno-prehrambene škole i „Snaga volje“.

Komisija za praćenje sprovođenja projekata obišla je omladinske organizacije, izvršila monitoring i obavila uvid u prostorije za rad i opremljenost organizacija, a sa mjesnim zajednicama koje su obnovile nekadašnje domove kulture razgovaralo se o mogućnostima da se neke od prostorija dodijele na korištenje mladima.

„Sljedeća faza odnosila bi se na elementarno opremanje. Na taj način mladima bi bilo omogućeno da se aktivno uključe u život svoje mjesne zajednice. U tom pravcu je izrađeno kratko pismo o potrebi, mogućnostima i načinu uključivanja mladih u omladinski život grada“, navodi se u informaciji Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora.

U informaciji se podsjeća da je oktobra 2018. godine uspostavljena Kancelarija za mlade gdje su svim mladima grada na usluzi predstavnik Gradske uprave i predstavnik Omladinskog savjeta, a s ciljem da se olakša pristup mladima koji žele da se aktivno uključe u društveni život.

„Prostor je aktivan u organizovanju radionica, seminara, okruglih stolova i kurseva. Svi mladi koji su bili zainteresovani za bilo kakav vid kreativnog rada, edukacije ili druženja, imali su cjelodnevni pristup ovoj kancelariji“, dodaje se u informaciji.

Pravo na sufinansiranje projekata za mlade iz budžeta grada u prošloj godini ostvarilo je 11 omladinskih organizacija – „Um“, Savez studenata Rudarskog fakulteta, „Sana“ Brezičani, „Mladost“ Bistrica, „Kvart“, „Ljubija“, „Glajd“, „Puls“, „Afrodita“, Omladinski savjet i „Puum“.

Među onim koji su ostvarili ovo pravo je osam neformalnih grupa – „Mladi Centar“, „Ja građanin“, „Mašinci“, „Učenici Gimnazije“, „Urban saund“, „Mladi za mlade“, „Psiholuminis“ i „Naša stvar“, te jedan sportski kolektiv.

Izvor: Glas Srpske
Foto: GradPrijedor.com

Comments are closed.