Od harmonike hrani porodicu

Svaki grad je prepoznatljiv po trgovima, fontanama i uličnim sviračima. Svoje trgove i fontane, pa i uličnog svirača ima i Prijedor.
Prije pet godina iz Šapca je u Prijedor došao Slavko Marinković. Ovaj pedesetogodišnjak kaže da ga je na to natjerala nužda i, budući da u njegovom okruženju nije bilo posla za svirače, stigao je u grad na Sani.
– Muzika je moja velika ljubav. Da sviram na harmonici naučio me još 1973. godine čuveni harmonikaš Jovica Petković i od svoje četrnaeste godine aktivno sviram na harmonici. Svirao sam nekada po celoj Jugoslaviji i izvan njenih granica, u Austriji, Nemačkoj, Italiji – kaže Marinković.
Dodaje da je sasvim slučajno, tražeći sebi mjesto gdje bi svirao, stigao u ovaj grad, zavolio ljude i, eto, ostao nekoliko godina. Ispred jednog od izloga u centru grada Prijedorčani ga mogu vidjeti i ljeti i zimi i to u svako doba dana.
– Niko me ne pita da li mi se isplati ili ne. U Šapcu izdržavam porodicu i imam četvoro dece, od kojih troje još školujem. Drugi posao ne znam da radim, tako da svi živimo od moje harmonike – priča Marinković.
Kaže da su ga Prijedorčani zavoljeli, da ima i stranaca koji zastanu da slušaju njegovu muziku.
– A repertoar pesama koje sviram je raznovrstan. Ima svega, od starogradskih i novokomponovanih pesama, sviram i romanse, valcere, narodna kola. Često kažem da sviram univerzalnu muziku, i sevdalinke i narodnjake – kaže Marinković.
Dodaje da ga zdravlje dobro služi i da svaka dva mjeseca ode na desetak dana u Šabac da obiđe porodicu, pa se opet vrati u Prijedor, gdje privatno stanuje i na ulici svira.
– Ovo je dobar narod, svi me vole i mnogi mi kažu da sam im ulepšao grad, učinio ga modernijim, jer svuda u Evropi ima uličnih svirača. Poneki mi i priđu, traže da im za njihovu dušu nešto odsviram, zovu me i uveče da odem na neko druženje ili slavlje pa i tamo sviram. Najviše posla je u julu i avgustu kada ljudi iz inostranstva dođu u Prijedor – rekao je Marinković.
Na pitanje dokle će tako, jer kaže da nije lako svirati na ulici ni po vrućini a ni zimi, odgovara da će na svom starom mjestu u centru Prijedora biti dokle god bude mogao da svira i da sjedi na otvorenom.
Glas Srpske

Comments are closed.