Od privremenog ka trajnom rješenju smještaja novih institucija

kasipovic

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović u Prijedoru su danas razgovarali o obezbjeđenju prostora za tri nove pravosudne institucije okružnog nivoa – suda, tužilšatva i privrednog suda, koje bi grad na Sani trebalo da dobije 1. januara iduće godine.

„Mi smo danas konstatovali da ima obezbjeđen prostor za privremeni rad ovih institucija i da on može od 1. januara se koristiti, ali da je neophodno obezbijediti za ubudće jedan normalan, adekvatan prostor u državnom vlasništvu“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa Kasipovićem.

On je podsjetio da je u budžetu Republike Srpske za ovu godinu obezbijeđen dio novca za početak rada triju novih pravosudnih institucija u Prijedoru počev od 1. juna 2016. godine, ali da to neće biti utrošeno te bi se moglo upotrijebiti za kupovinu prostora.

„Mi želimo sada izvršiti, to će ministar učiniti, ja ću pomoći koliko bude trebalo, konsultacije na nivou Ministarstva finansija i Vlade Republike Srpske i usaglasiti rješenja do kojih smo mi danas ovdje došli i mislim da se to može vrlo, vrlo kvalitetno riješiti u toku iduće godine. Govorim o novom prostoru, ali nađeno je prelazno rješenje da institucije mogu funkcionisati od 1. januara“, naveo je Pavić.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da u realizaciji ove ideje učestvovuju Vlada Republike Srpske i Ministarstvo pravde Republike Srpske, Visoki sudski i tužilački savjet BiH i grad Prijedor i da je najvažnije da su obezbijeđeni uslovi da tri nove istitucije u Prijedoru počnu sa radom prvog radnog dana iduće godine na dobrobit građana regije.

„U toku naredne godine ćemo doći do konačnog, dugovječnog i dugoročnog rješenja i samim tima pokazati odličnu saradnju Vlade Republike Srpske sa gradom Prijedorom i sa VSTS-om“, rekao je Kasipović.

Gradska vlast u Prijedoru godinama zagovara koncept regionalizacije odnosno nove regije sa jednim gradom i pet opština umjesto pripadnosti ove teritorije banjalučkoj regiji. Njegova realizacija počela je otvaranjem kancelarije Privredne komore Republike Srpske u Prijedoru i ponovnim osnivanjem Centra javne bezbjednosti Prijedor 2013. godine, a nastavlja se osnivanjem triju novih pravosudnih institucija.

Autor: SRNA

Comments are closed.