Odahnuli Kukići i penzionerka iz Bazela

Samo dan pošto je Rada Milivojević iz Bazela poslala 300 evra 11-godišnjem Mihajlu Kukiću iz Prijedora, ponovo je otišla u banku i na istu adresu uplatila još 200 evra i tako okončala akciju Humanitarnog mosta.
Skupljeno je 5.000 evra, računajući sve donacije u ovoj valuti, koliko je potrebno teško obolelom mališanu za transplantaciju rožnjače u Milanu.
U ovom gradu već je podvrgnut sličnim hirurškim zahvatima.
U trećoj godini oboleo je od leukemije. Transplantacijom kostne srži, a potom i jetre, i sve to o trošku italijanske vlade, malom Prijedorčaninu život je spasen.
– Kada sam poslala 300 evra čula sam se sa Mihajlovom majkom Sonijom. Ta žena je takav borac, a opet tako smirena dok razgovara da je to pravo čudo. Pričala mi je o sinu koji je prošao pakao i ona zajedno s njim, o odlučnosti da spreči da ostatak života, za koji se i sam tako malen borio, provede hodajući sa belim štapom… Evo, ni sada suze ne mogu da zaustavim…
Šta je to jadno dete moglo da zgreši pa da toliko pati? Kad su njegovi roditelji stigli greh da počine kad su se mladi venčali i svih zadovoljstava odrekli čim im se dete razbolelo? Kako ne mogu te životne nepravde da ispravim, Mihajla učinim zdravim i vratim sreću i spokoj u dom Kukića, onda bar mogu novčano da pomognem da se jedan zdravstveni problem na vreme reši… – pričala je vidno uzbuđena Rada Milivojević, penzionerka, koja je malom Prijedorčaninu najveći deo svog mesečnog prihoda darovala.
Odluku da u razmaku od samo 24 časa pošalje dve donacije donela je saznavši da za Mihajlovu trnsplantaciju nedostaje još 200 evra.
– Bilo mi je lakše da i ta nedostajuća sredstva pošaljem, pa makar morala i da pozajmljujem na kraju meseca, nego da svako jutro čekam da vidim u „Vestima“ da li je akcija završena. Razmišljala sam kad sam ja tako opterećena, koliko su onda Kukići. Ovako sam bar vratila miran san i njima i sebi – rekla je novinarima Humanitarnog mosta ova plemenita čitateljka koja bi, da ima čarobni štapić, bolest proterala sa dece i mladih ljudi na celoj planeti.
I Sonija Kukić u Radi Milivojević vidi mnogo više od donatorke svog sina.
– Rada je žena koja bi mogla da se odrekne tri obroka dnevno, da živi na hlebu i čaju da bi pomogla nekom ko je u njen život ušao slučajno, preko novina. U njoj je toliko emocija da sve vreme akcije i ona preživljava radosti kad nam donacija stigne, zebnju kad se čini da donatori posustaju. I ja znam ponešto o njoj, pa i da joj je penzija za tamošnje uslove skromna, ali ona je i to malo spremna da podeli i veći deo pošalje nekom naše sudbine.
Mi ćemo pamtiti svakog donatora dok smo živi i biti im zahvalni koliko i italijanskoj vladi na finansiranju prethodne dve transplantacije. Rada Milivojević imaće posebno mesto, jer je označila kraj akcije i neizvesnosti, ponekad zaista nepodnošljive – kaže Sonija Kukić, kojoj su čitaoci „Vesti“ skinuli veliki kamen sa srca i oslobodili je straha da će Mihajlo siromaštvo roditelja platiti vidom.

Kako lekari kažu
– Ne bi bilo tačno kad bih rekla da se nisam nadala uspehu akcije, jer onda ne bih otvarala svoje srce i molila nepoznate ljude da pomognu suprugu i meni da spasemo vid sinu. Ali, sve je teklo mnogo brže i lakše nego što sam zamišljala. Odmah ćemo se javiti lekarima u Milano, koji su pregled zakazali za maj. Sada imamo novac i ako smatraju da transplantacija može i ranije da se obavi, mi smo spremni. On na desno oko već uopšte ne vidi, iako se trudi da se to ne primeti.
No, ja sam laik i imajući u vidu ranije transplantacije i lekove koje mora da uzima, najverovatnije do kraja života da ne bi došlo do odbacivanja organa, sigurno postoji jak razlog što su lekari ovaj zahvat na poslednjoj kontroli predložili za polovinu ove godine. Biće onako kako oni kažu i bog zapoveda. Čitaoci „Vesti“ i mi roditelji učinili smo sve što smo mogli – kaže brižna majka Sonija Kukić.

Prilozi preko „Vesti“
Kao i na kućnu adresu Kukića, donacije su poslednjih dana ubrzano stizale i u Redakciju „Vesti“. Savo Gligorević iz Sidneja poslao je 125, a Duško iz Australije 50 dolara. Donatori iz ove daleke zemlje poželeli su malom Prijedorčaninu da se akcija što pre završi i operacija bude uspešna.
Iste želje vodile su i našu čitateljku N. S. iz Frankfurta da Mihajlu pošalje 50 evra.
Narednih dana reporteri „Vesti“ posetiće Kukiće i uručiti novopristigle donacije zajedno sa pismima podrške.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta
telefonomna br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924 .
Vesti

Comments are closed.