Odlazak na pijacu postao luksuz

Popunjenost kapaciteta Gradske tržnice na lokacijama Pećani i Urije sa 78 odsto koliko je iznosila 2007.godine u ovoj godni pala je na 48 odsto što je najbolji pokazatelj pada kupovne moći stanovnika Prijedora.Direktor tržnice Željko Macura ocjenjuje da, pored krize koja je uticala na smanjenje i ponude i potražnje na pijačnim tezgama, uzroke treba tražiti i u ponudi nekoliko ovdašnjih tržnih centara.
-Slaba popunjenost pijačnih kapaciteta rezultat je slabljenja kupovne moći stanovnika, ali i ponude trgovačkih lanaca koje an jednom mjestu nude razne proizvode tako da je odlazak na pijacu postao samo prijeka potreba, kazao je Macura.
On je dodao da iako je cijena zakupnine pijačnih tezgi već 5 godina nepromijenjena trenutno je od ukupno 292 prodajna mjesta popunjeno 141 pijačno mjesto što je 48 odsto ukupnog broja, a 78 odsto od popunjenosti tezgi u 2007.godini.
-Ta godina nam je mjerilo budući da je to bila posljednja godina kada smo zabilježili pozitivan bilans poslovanja, kazao je Macura.
On je dodao da je najmanja popunjenost kapaciteta na novootvorenoj pijaci na Urijama gdje je od 14 tezgi popunjeno svega 4 što je 30 odsto postojećih kapaciteta, iako je pijaca otvorena na zahtjev mještana koji su zbog udaljenosti od dvije gradske pijace, zahtijevali otvaranje pijace u ovom prigradskom naselju.
-Da je situacija nepovoljna govori i podatak da je na ovoj pijaci malo prodavaca iako se pijačna taksa na ovoj pijaci na Urijama koja je otvorena u junu još uvijek ne naplaćuje. Jednostavno, kriza je „zakucala na vrata“ i kupaca i prodavaca, rekao je Macura.
Milka Turudija, prodavac na Zelenoj pijaci, kaže da već godinama donosi svoje proizvode na pijacu i da ne pamti teža vremena.
-Dešava se da punu šerpu sira ili zdjelu kajmaka vratim kući, a da niko ni upitao nije za cijenu. Moderna vremena, razne dijete bez domaćih mliječnih proizvoda i ponuda po prodavnicama gdje zaposleni kupuju u poslijepodnevnim satima neku su od razloga da je odlazak na pijacu polako postao zaborav. Nekad su i muški dolazili da kupuju petkom ili subotom, da odmijene žene. Sada nema ni jednih ni drugih i dolazak nas prodavaca, postao je i nama luksuz, rekla je Milka i dodala da i ona razmišlja da proredi svoje dolaske i time uštedi i vrijeme i novac.
Slično je i sa prodavcima pilećeg mesa, gdje je od pet tezgi odnosno frižidera sada ostao samo jedan prodavac ove vrste robe.
-Nema više mušterija za domaće pileće meso, svi se snabdijevaju u specijalizovanim prodavnicama i velikim tržnim centrima, tako da nas je sve manje, kazala je prodavačica koja nije željela da joj pomenemo ime.
Prema riječima direktora Željka Macure, tržnica uprkos svim ovim pokazateljima još uvijek redovno servisira sve svoje obaveze prema fondovima i poreskoj upravi, mada se plate zaposlenima isplaćuju sa zakašnjenjem.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.