Odluka bez dogovora sa penzionerima

Podatak da su od julske penzije prijedorskim penzionerima odbijene tri, umjesto dosadašnje dvije marke, na ime članarine u Udruženju penzionera, uznemirio je ovdašnje penzionere. Stanko Mirković je već 16 godina penzioner, a živi od 290 maraka penzije. S obzirom na to da otplaćuje stan u ratama od po 100 maraka, kaže da mu, kad plati i ostale režijske troškove, ostaje veoma malo novca za pristojan život u starosti. – Ogorčen sam i najradije bih se isključio iz članstva, pod uslovom da mi isplate sve ono što sam do sada platio za članarinu – rekao je Mirković.

Slično misli i Drago Davidović, koji je penzioner već 12 godina i ima nešto veća primanja, ali, kaže da, bez obzira na to, ne odobrava ovakav postupak Skupštine Udruženja penzionera.

– Ne mogu oni staviti ruku penzioneru u džep i uzeti kako oni hoće. Niko nas o tome nije obavijestio, a kad smo dogovorili da članarina bude dvije marke, pitali su nas i sklopili smo ugovor, a sad kad hoće da povećaju, ne pita nas niko ništa – kaže Davidović.

On je dodao i da većina penzionera smatra da je za takvu odluku trebala njihova pismena saglasnost, te da se već organizuju kako bi i javno pred prostorijama Udruženja izrazili svoj protest zbog ovakve odluke.

Predsjednik Udruženja penzionera Prijedor Slobodan Brdar potvrdio je da je ovu odluku donijela Skupština Udruženja još u aprilu sa ciljem da se za pogrebne troškove ubuduće izdvaja 500, umjesto dosadašnjih 300 maraka.

– Sa ovom odlukom bili su upoznati svi članovi odbora Udruženja penzionera po mjesnim zajednicama i nije bilo negativnih ocjena ove odluke – rekao je Brdar, pomalo iznenađen reakcijama penzionera.

On je donošenje ovakve odluke obrazložio podatkom da članovi istih udruženja u Banjoj Luci i Kozarskoj Dubici plaćaju članarinu u iznosu od tri marke.

Evidencija
U prijedorskoj opštini živi oko 13.000 penzionera, od kojih je 11.600 na evidenciji prijedorske filijale PIO RS, dok ostali primaju penzije po drugim osnovama. Među 7.400 ovdašnjih penzionera koji primaju penzije do 300 maraka, njih 3.100 prima minimalnih 160 maraka.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.