Odluka o nagradama povodom Dana grada

Prijedor---Skupstina-grada-donijela-odluku-o-nagradama-grada

Odbornici Skupštine grada Prijedor odlučili su da, povodom Dana grada – 16. maja, Povelja počasnog građanina bude dodijeljena Kristini Bertoti iz italijanskog grada Trenta, Plaketa grada prijedorskom preduzeću „Nikić J“ i Nagrada grada Kulturno-umjetničkom društvu „Milan Egić“ iz Brezičana kod Prijedora.

U obrazloženju odluke o počasnom građaninu Prijedora navodi se da je Kristina Bertoti, aktuelni predsjednik Udruženja „Program Prijedor“ iz Trenta sa sjedištem u Prijedoru, volonterskom i humanitarnom radu posvetila cijeli svoj život.

„Bertotijeva se u Prijedoru pojavljuje 1996. godine kao volonter i član Udruženja `Kuća mira` iz Trenta, italijanskog grada gdje se 1998. godine formalno osniva Udruženje `Program Prijedor` za pomoć i podršku građanima Prijedora na čijem se čelu nalazi od 2012. godine“, navodi se u obrazloženju.

Bertotijeva je u Prijedoru prisutna punih 20 godina, a među najznačajnijim projektima u kojima je učestvovala su otvaranje Društvenog centra sa javnom kuhinjom u LJubiji, revitalizacija spomen-česme na Jerezi, Prijedor – grad murala, te podrška radu Doma za penzionere i stara lica Prijedor, omladinskim projektima i obezbjeđivanje humanitarne pomoći za ugrožena lica.

Plaketa grada, kao najviše javno priznanje, pripala je privrednom društvu „Nikić J“ iz Prijedora koje trgovinu na veliko i malo, te prevoz robe u drumskom saobraćaju obavlja preko veleprodajnog objekta i 14 maloprodajnih objekata. Preduzeće zapošljava više od 100 radnika i, zbog konstantnog povećanja posla, ima potrebu za zapošljavanjem novih.

Kulturno-umjetničko društvo „Milan Egić“, dobitnik Nagrade grada, osnovano je 1976. godine i ima 113 aktivnih članova svrstanih u četiri sekcije, od kojih je najbrojnija folklorna.

„Društvo godišnje izvede tridesetak nastupa, među kojima su brojna gostovanja u regionu i inostranstvu. Igre i pjesme iz Potkozarja mogle su se čuti i vidjeti u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Grčkoj i Bjelorusiji, za šta je društvo dobijalo značajne nagrade i priznanja za promociju kulture i tradicije grada Prijedora“, navedeno je u obrazloženju ove odluke.

Nagrade grada Prijedora biće uručene 16. maja na svečanoj akademiji povodom Dana grada.

Comments are closed.