Odluka Ustavnog suda RS-Pravilnik Toplane Prijedor za isporuku toplotne energije nije zakonit i ustavan

Proteklog utorka održana je 155. sjednica Ustavnog suda Republike Srpske na kojoj je ova institucija, između ostalog, raspravljala i donijela Odluku u vezi inicijative Darka Kneginjića iz Prijedora koji je tražio izjašnjavanje o ustavnosti određenih odluka preduzeća AD „Toplana“ Prijedor. Tekst Saopštenja sa 155. sjednice Ustavnog suda RS Vam prenosimo u nastavku.

Saopštenje za javnost sa 155. sjednice Ustavnog suda Republike Srpske
Banja Luka, 28. februar 2012. godine
Danas je u Banjoj Luci održana Stotinupedesetipeta sjednica Ustavnog suda Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Ustavni sud) na kojoj je, u skladu sa Ustavom i Zakonom utvrđenim nadležnostima, Ustavni sud odlučivao o usaglašenosti pravnih akata sa Ustavom Republike Srpske i zakonima, te je odlučio o sljedećim predmetima:
Ustavni sud je usvojio inicijativu Darka Knjeginjića iz Prijedora i donio Odluku kojom je utvrdio da Pravilnik o opštim i tehničkim uslovima za isporuku toplotne energije, koji je donio Nadzorni odbor AD „Toplana“ Prijedor, nije u saglasnosti sa članom 108. stav 2. Ustava Republike Srpske i zakonom. Naime, u postupku ocjenjivanja ustavnosti i zakonitosti člana 59. stav 2. osporenog akta, Ustavni sud je utvrdio da njegov donosilac, Nadzorni odbor AD „Toplana“ Prijedor, prema Zakonu o komunalnim djelatnostima nije nadležan da svojim aktom propisuje opšte i tehničke uslove za isporuku toplotne energije, čime je prekoračio svoja ustavna i zakonska ovlašćenja. Imajući to u vidu, Ustavni sud je ocijenio da osporeni Pravilnik u cjelini nije u saglasnosti sa navedenim Zakonom i Ustavom Republike Srpske.
Ustavni sud Republike Srpske
Tekst – Ustavni sud RS
Tekst i foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.