Odobreni projekti od 600 miliona KM-novac za prijedorsku obilaznicu

Od 266 projekata koje je do sada odobrila Vlada Republike Srpske iz ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske u vrijednosti 599,6 miliona KM, najviše ili 60 odsto, odobreno je u oblasti infrastrukture, rekla je pomoćnik ministra finansija Radmila Mihić.
„U oblasti razvoja, zaposlenosti i ljudskih resursa uloženo je 15,5 odsto sredstava, u zdravstveni sistem osam odsto, dok se 13 odsto odnosilo na podršku održivosti penzionog sistema i 3,3 odsto na stabilizaciju funkcionisanja lokalnih zajednica koje su bile ugrožene prirodnim nepogodama“, rekla je Mihić, predstavljajući Informaciju o ekonomsko socijalnoj komponenti Razvojnog programa Srpske.
Ona je podsjetila da je u prethodnom četvorogodišnjem periodu u saobraćajnu infrastrukturu uloženo 247,7 miliona KM.
„Riječ je o projektima kružnog raskršća u Banjaluci, obilaznicama u Bijeljini, Prijedoru i Trebinju, kao i o putu Lukavica – Pale i putevima u Srebrenici“, precizirala je Mihić.
Ona je navela da je u oblasti vodovodne i kanalizacione infrastrukture sa 60,5 miliona KM finansirano 29 projekata, i to za rješavanje problema vodosnabdijevanja u Prnjavoru i Vlasenici, rekonstrukciju administrativnog vrelovoda u Banjaluci, te za kanalizacije u Laktašima i Kotor Varoši.
„U oblasti obrazovanja odobreno je 116 projekata u vrijednosti 74,9 miliona KM. Među projektima koji su finansirani su nove škole na Palama, Modriči i Kasindolu, reprezentativna zgrada Akademije nauka, a uvedeni su elektronski dnevnici, nabavljeni mini busevi za prevoz učenika i renoviran kampus Univerziteta u Banjaluci“, istakla je Mihić.
U sportsku i omladinsku infrastrukturu ulagano je u iznosu 24,1 miliona KM , a sredstva su utrošena za sportske dvorane u Tesliću i Lukavici, Laktašima i Srpcu, te za gradski stadion u Banjaluci.
„Iz oblasti nauke i kulture odobreno je 16 projekata u vrijednosti 8,6 KM. I u ovoj oblasti ističemo izuzetno važno arheološko istraživanje u Srebrenici i Spomen-kompleks Donja Gradina“, rekla je Mihić.
Prema njenim riječima, sa 7,7, miliona KM finansirane su oblasti sudstva i pravosuđa, i to Vrhovni sud Srpske, tužilaštvo, sudovi, te okružni zatvor u Bijeljini. U oblasti zdravstvenog sistema 48,3 miliona KM investirano je u Klinički centar Banjaluka, a napravljeni su objekti sudske i transfuzijske medicine, kao i porodične medicine širom Srpske.
U oblasti reforme penzionog sistema, ona je izdvojila projekat sanacije i renoviranje Doma penzionera u Banjaluci, ističući da su na realizaciji ovih projekata angažovana 302 dobavljača i izvođača radova.
SRNA

Comments are closed.