Održan Svetosavski bal

Svetosavski bal u Prijedoru okupio je u subotu uveče prosvjetne radnike iz 12 osnovnih, šest srednjih škola i drugih vaspitno-obrazovnih ustanova ove opštine, kao i brojne građane. Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Prijedor Ljiljana Babić poručila je prosvjetarima da, kao najpozvaniji za obrazovanje i vaspitanje generacija koje su najvrednije u društvu, rade kao i do sada.

„U to ne sumnjamo, a mi iz opštine ćemo pomoći koliko možemo. I do idućeg 27. januara živimo u duhu svetosavlja: obožimo se, složimo i umnožimo“, rekla je Babić. Na 15. obnovljenom Svetosavskom balu predstavljeni su najbolji prosvjetni radnici u 2010. godini koji su dva dana ranije na Svetosavskoj akademiji ovjenčani Svetosavskim poveljama, a svih pet ovogodišnjih najviših opštinskih priznanja otišlo je u ruke – ženama. Najboljim stručnim saradnikom proglašena je Mileva Mandić, psiholog u Specijalnoj osnovnoj i srednjoj školi „Ðorđe Natošević“.

Vodila je savjete učenika i roditelja i predsjedavala Aktivom pedagoga i psihologa opštine Prijedor i član je komisija za pitanja učenika s posebnim potrebama. Mentor je za tri diplomirana psihologa pripravnika i za sedam studenata psihologije. Njenu inicijativu osnivanje aktiva stručnih saradnika podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Sa svojim đacima osvajala je nagrada na takmičenjima na svim nivoima u BiH, udata je, majka dvije kćerke i bavi se vrtlarstvom, te uzgojem i izlaganjem pasa dobermana.

Najboljom učiteljicom proglašena je Senka Spasojević iz Osnovne škole „Branko Ćopić“. U 32 godine rada s djecom vodila je brojne sekcije i ostvarila zavidne rezultate u vannastavnim aktivnostima kao što su ritmika i manekenstvo, osnivač je i organizator dječijeg novogodišnjeg maskenbala, kao i sekcije mažoretkinja. Član je mnogih humanitarnih i dobrotvornih organizacija i stalni posjetilac banjalučkih domova „Rada Vranješević“ i „Zaštiti me“. Najbolji nastavnik, Blagica Elenkov, dolazi iz OŠ „Petar Kočić“ gdje predaje muzičko vaspitanje i obrazovanje i višestruko je nadaren umjetnik.

Muzičar je, slikar, pjesnik, horovođa i kompozitor, a glumila je i u filmu. Osnivač je i vođa uspješne etno grupe „Molitva“, a zavidne rezultate ostavrila je sa učenicima na festivalima karaoka i na Ðurđevdanskom festivalu. Mira Bukvić, profesor u Mašinskoj školi, proglašena je za najboljeg profesora. Predanost, marljivost, savjesnost i unošenje novih metoda u rad riječi su kojima njenih 30 godina staža opisuju kolege, a njeni učenici donose mnoga priznanja sa regionalnih i republičkih takmičenja iz oblasti mašinstva i obrade metala. Dobrovoljni je davalac krvi i u okviru škole vodi organizaciju dobrovoljnih davalaca krvi.

Sanja Munjiza proglašena je za najboljeg direktora. Bila je učenik i nastavnik matematike i fizike u OŠ „Branko Ćopić“ u kojoj je sada direktor. Vizija o savremenoj školi, nastavnim i vannastavnim aktivnostima, društveni život i vaspitanje učenika, te humanitarni rad dio su njenog uspješnog rada. Stoji iza brojnih projekata kojima je ova škola bila domaćin, a veliki uspjeh pripisuje se njenom nastojanju da škola bude drugi dom i učenicima i nastavnicima. Predsjednik Skupštine opštine Prijedor čestitala je dobitnicima ovih visokih priznanja. „Želim vam da vaši đaci pođu vašim stopama, a svima čestitam slavu Svetog Savu“, kazala je Pašalić. Zlatnik sa likom Svetog Save, vrijedan oko 300 KM, skriven u krofni, pronašao je nastavnik matematike u OŠ „Dositej Obradović“ Svetozar Vejnović.

„U prosvjeti sam 40 godina. Nisam ovo očekivao jer sam rijetko šta u životu dobio badava. U junu ću u penziju i ovaj zlatnik je baš dobrodošao u posljednjoj godini mog radnog staža“, rekao je Vejnović. Svetosavskim balom, održanim u hotelu “Prijedor“, završene su ovogodišnje duhovne i svjetovne svečanosti u čast i slavu prvog srpskog prosvjetitelja koje u gradu na Sani, s prekidima, traju od 1891. godine. Više slika sa ove manifestacije možete pogledati u našoj galeriji.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.