Održana manifestacija Dani rijeke Sane

Cilj manifestacije „Dani rijeke Sane“, čiji je domaćin ove godine bila opština Prijedor, jeste da rijeka na ušću bude jednako čista kao i na izvoru, rekao je u četvrtak u Prijedoru vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove naše opštine Radan Vukadinović. On je podsjetio da se ova manifestacija održava od 2001. godine u povodu 5. juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine, a na inicijativu OEBS-a i svih 7 opština u slivu Sane koje su se deklaracijom obavezale da će raditi na očuvanju i zaštiti ove rijeke.
Samostalni stručni saradnik za društvene djelatnosti opštine Ribnik Mile Vračar rekao je da je u manje razvijenim sredinama, kakva je ovdašnja, ekološka svijest daleko od razvijene. „Ona nije dovoljno razvijena ni u najrazvijenijim zemljama i to je problem kojim se intenzivno bave i vladin i nevladin sektor, jer voda znači život“, rekao je Vračar.Proglašeni su pobjednici konkursa „Volim rijeku Sanu“, gdje su osnovci Dijana Radočaj iz OŠ „Mladen Stojanović“ Ljubija, te Aleksa Krneta i Božana Babić iz OŠ „Dositej Obradović“ Prijedor osvojili prvo, drugo i treće mjesto u likovnom stvaralaštvu, a Bojana Končar i Božidar Vukadinović iz OŠ „Branko Ćopić“ Prijedor, te Fadil Velić iz OŠ „Kozarac“ u literarnom stvaralaštvu.
U kulturno-umjetničkom programu na Gradskoj plaži učestvovali su mališani iz Dječijeg vrtića „Radost“, članovi Tekvando kluba „Ljubija“, Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Dr Mladen Stojanović“ i Ronilačkog kluba „Sana“. Voda na izvoru Sane zahvaćena je u srijedu i u eko štafeti „Akva Sana 2011“ čamcima je prošla kroz Mrkonjić Grad, Ribnik, Ključ, Sanski Most, Oštru Luku i Prijedor. U poslijepodnevnim časovima u Novom Gradu je izlivena voda iz eko štafete na ušću Sane u Unu, te je prikazan dokumentarni film povodom desete godišnjice održavanja manifestacije „Dani rijeke Sane“. Manifestacija košta 4.500 KM od čega je iz budžeta opštine Prijedor obezbijeđeno 3.000 KM, a iz projekta Švajcarske agencije za razvoj i saradnju „Gov vejd“ 1.500 KM.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.