Održana Potkozarska trpeza

U hotelu „Prijedor“ danas je održana gastro-kulturna manifestacija pod nazivom „Potkozarska trpeza“ na kojoj je 20 izlagača sa područja opštine Prijedor pokazalo svu raznolikost, bogatstvo i specifičnost gastro ponude ovog kraja. Na prezentaciji tradicionalnih jela i pića učestvovali su hoteli, moteli, restorani i drugi ugostiteljski objekti, udruženja lovaca i ribolovaca, poljoprivredni proizvođači i organizacije koje se bave očuvanjem običaja i izradom narodnih rukotvorina. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je prilikom otvaranja manifestacije istakao da Potkozarje ima bogatu gastronomsku ponudu koja može privući i strane i domaće gurmane.
„Ova posjeta danas pokazuje koliko su ljudi zainteresovani za tradicionalna jela i pića i nadam se da će ovo postati tradicionalna manifestacija koja će nama iz Potkozarja i svima koji dođu u naš kraj i na Kozaru ostati u sjećanju, upravo, po bogatoj trpezi“, istakao je Pavić. Autor televizijskog serijala „Turizam plus“ Zlatko Prlenda naglasio je da je jedan od projekata u konceptu afirmacije turističke ponude u BiH gasto kultura. „Ovo je prvi korak i nadam se da će svaki idući biti bolji“, rekao je Prlenda, ističući da svako podneblje ima svoju karakteristiku, pa tako i ovo ovdje. Direktorica Turističke organizacije Prijedora Amira Ganić je istakla da je ova manifestacija dobra prilika da se prezentuje bogatstvo gastro ponude ovog dijela Republike Srpske.
Ona je dodala da je osim gastro ponude predstavljen i dio kulturnih i zabavnih sadržaja opštine Prijedor. Na današnjoj manifestaciji učestvovali su hotel „Prijedor“, pansion „Bijele vode“, hotel „Monument“, motel „Evropa“, preduzeće „Prijedorčanka“, Udruženje „Promotur“, Lovačko udruženje „Mrakovica“, Sportsko ribolovno udruženje „Prijedor“, Udruženje Ukrajinaca „Kozak“, Udruženje Slovenaca „Lipa“, Udruženje žena „Donja Puharska“, Udruženje žena „Osmijeh“, kafe poslastičarnica „Oaza“, koktel bar „Carmen“, etno konoba „Jelen“, hotel „Bomar“, restoran „Stara bašta“ Kozarac, Udruženje „Miris dunja“ i Udruženje pčelara „Prva pčela“ te porodica Radanović sa svojim poznatim voćnim rakijama.
U kulturno umjetničkom programu „Potkozarske trpeze“ nastupili su folklorna sekcija Udruženja Ukrajinaca „Kozak“, etno grupa „Molitva“, KUD „Kozara“ iz Prijedora i mažoretkinje iz Banja Luke. Ovu manifestaciju zajedno su organizovali Turistička organizacija opštine Prijedor, televizijski serijal „Turizam plus“ i Radio-televizija Republike Srpske.

Comments are closed.