Održana radionica u okviru programa Aktivni građani

Tokom proteklog perioda, 24 učesnika iz 16 opština sjeverozapadnog dijela Bosne i Hercegovine su uspješno završila prvi dio programa „Active Citizens“(Aktivni građani) te su tako postali „motivatori“ u svojim zajednicama. „Aktivni građani“ je inicijativa British Council-a u oblasti interkulturalnog dijaloga i globalnog društvenog povezivanja. Svoje iskustvo, koje će trajati oko godinu dana, učesnici su započeli kroz radionice, baveći se pitanjima identiteta, uspješnog moderiranja grupa, projekt menadžmenta, te istražujući vještine potrebne za uspjeh u radu sa različitostima uz sadržaj i pristup jedinstven ovom British Council programu. Nakon uspješno završenih radionica, došlo je vrijeme da motivatori vještine prenose u lokalne zajednice i institucije iz kojih dolaze. Ovakva razmjena znanja će poslužiti kao prilika za formiranje projektnih ideja i kao pokretačka snaga za pozitivne društvene promjene. Osmišljene projektne prijedloge će British Council zajedno sa svojim partnerima evaluirati i pružiti finansijsku podršku za realizaciju najkvalitetnijih.
Alma Semanić, prijedorski moderator, je prije nekoliko dana održala prvu radionicu u Prijedoru za organizacije koje djeluju u Omladinskom domu „Osman DŽafić“, predstavljajući koncepte i znanja stečena tokom treninga. Ovakav pristup tzv. kaskadnih treninga omogućava motivatorima da u ulozi lidera u svojim zajednicama pokrenu inicijative od društvenog značaja a pripadnicima zajednica da se uključe u iste. Radionici je prisustvovalo 15 učesnika koji su na kraju rada iskazali zadovoljstvo učešćem te su izrazili svoju želju da se uskoro održi još nekoliko radionica sa sličnim temama. Na radionici su obrađene teme kao što su moć pretpostavke i afirmativno istraživanje. Svi učesnici postaju dio globalne mreže Active Citizens, povezujući se tako sa aktivistima iz drugih zemalja a svi elementi programa imaju za cilj poticanje građanskog aktivizma, preuzimanje odgovornosti za dešavanja u zajednici i uloge u donošenju pozitivnih društvenih promjena. Aktivni građani tako grade koheziju i povjerenje među pripadnicima zajednice, ali i saradnju sa partnerima širom svijeta.
British Council je organizacija za uspostavljanje i razvoj odnosa između Velike Britanije i drugih zemalja u oblasti kulture. Djeluje u preko 100 zemalja i teritorija širom svijeta. Program Active Citizens se realizuje u preko 30 zemalja svijeta u saradnji sa lokalnim partnerima. U Bosni i Hercegovini to su MDGF Culture for Development program i UNHCR. Program Active Citizens će trajati tri godine, a u Bosni i Hercegovini za prvu godinu odabran je sjeverozapadni dio zemlje.
„Vizija programa je svijet u kojem ljudi prepoznaju svoj potencijal i angažuju se u cilju razvoja njihovih zajednica na lokalnom i međunarodnom nivou, pretvarajući svoje okruženje u okruženje zasnovano na društvenoj akciji.“ British Council

Comments are closed.