Održana Štraparijada

straparijada

Uzgajivači konja Dušan Ducelj iz Krupe na Vrbasu, Zoran Anđelić iz Prijedora i ekipa „Gas–petrol“ iz Mrkonjić Grada pobjednici su Štraparijade koja je održana na stočnoj pijaci u Velikom Palančištu.

Parovi njihovih konja bili su najbrži u vuči balvana na stazi dugoj osamdeset metara i to svrstani u laku, srednju i tešku kategoriju, odnosno težine do 1.100, 1.300 i preko 1.300 kilograma.

Fond nagrada za pobjednike je bio 7.200 KM.

Štraparijada je i po kišnom vremenu okupila uzgajivače iz Republike Srpske i Federacije BiH čijih se četrdeset pari konja do večernjih sati nadmetalo u izvlačenju balvana na stazi dugoj pedesetak metara.

Organizator Štraparijade Zoran Anđelić potvrdio je da je termin održavanja ove trke, umjesto u avgustu, od ove godine drugi dan Vaskrsa i da će tako biti ubuduće.

On je istakao da je cilj manifestacije bio da se i na ovaj način otrgnu od zaborava stari običaji ovog kraja, među kojima je i nadmetanje konja.

Anđelić je dodao da su vlasnici konje navikli na vuču balvana tako da to njima ne predstavlja veliki napor.

„To su konji koji su stalno na takmičenju, i kući ih pripremamo bez ikakvog udaranja i bičevanja, tako da toga ni danas nije bilo jer je upotreba biča zabranjena u ovoj igri“, rekao je Anđelić.

Na kraju dana pobjednici su bili svi takmičarski konji budući da su balvane izvukli od starta do cilja. Organizaciju ovog takmičenja pomogli su gradska uprava Prijedor i komunalno preduzeće.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.