Održane 6. Kozarske poklade

Nekoliko stotina mještana potkozarskih sela Bistrica i Verići, kao i brojni gosti iz Prijedora i Banjaluke, prisustvovali su danas u šestoj po redu manifestaciji „Kozarske poklade“ uz Memorijal Miće Gligića-Tubana. Manifestaciju je otvorio je načelnik opštine Prijedor Marko Pavić, inače porijeklom iz Bistrice, koji je istakao da su „Kozarske poklade“ svjetovni običaj doboko utemeljen u narodnoj tradiciji i religijski običaj duboko ukorijenjen u pravoslavnoj vjeri. „Njegujući i vjersku i narodnu tradiciju narod potkozarskog kraja doprinosimo očuvanju nacionalnog i vjerskog identiteta ovog kraja i ne bi se postidjeli da se mjerimo sa karnevalima koji se ovih dana održavaju širom svijeta“, rekao je Pavić.
On je dodao da Bistrica i Verići kao dva susjedna sela iste crkvene opštine nastoje da ožive tradiciju poklada uoči početka veliko pravoslavnog posta koje su se nekad nazivale bijele ili proste poklade. Pravobranilac RS Slobodan Radulj, koji je rodom iz Verića, rekao je da je ova manifestacija još jedan dokaz da se ova dva sela nikad ne razdvajaju i da se zajednički trude da im život bude što ljepši. „Ova manifestacija govori o našoj baštini i istoriji ovog kraja. Poklade su i nekad bile dan uoči vaskršnjeg posta kada su domaćini sve što su najbolje imali iznosili da podijele sa komšijama i prijateljima“, istakao je Radulj.
Manifestacija je počela služenjem liturgije u hramu Svetog proroka Ilije u selu Bistrica, a nastavljena liturgijom i parastosom u hramu Svetog Prokopija u Verićima. Nakon toga su na platou ispred hrama u Bistrici posjetioci na sedam štandova mogli da probaju razne specijalitete domaće kuhinje, tradicionalna i zaboravljena jela kao što su cicvara, kačamak, bunjgur, te razne pite, pogače i kolače uz domaću rakiju, vino i sokove. Vrijedne domaćice izložile su i svoje ručne radove, a u muzičkom programu učestvovalo je 13 ojkačkih i pjevačkih grupa iz ovog dijela Potkozarja. Manifestaciju je organizovala crkvena opština Bistrica-Verići, Turistička organizacija grada Banjaluke i Turistička organizacija oštine Prijedor.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.