Održano Bajramsko veče – FOTO

Sinoć je u dvorani „Mladost“ u Prijedoru održana već tradiconalna manifestacija „Bajramsko veče“ koja je organizovana povodom Kurban bajrama, najvećeg islamskog praznika.

Medžlis Islamske zajednice Prijedor se kao organizator ove manifestacije pobrinuo da program bude raznovrstan pa je oko 1000 prisutnih gledalaca moglo da uživa u folkloru, sevdalinkama i izvođenju ilahija.

U programu su učestvovali folklorne sekcije KUD „Osman Džafić“ Prijedor, KUD „Brdo“ Hambarine, KUD „Kozara“ Kozarac i KUD „Kozara“ Donja Ljubija, recitatorska sekcija KUD „Čigre“ Ćela, zatim hor KUD „Osman Džafić“, Halid Muslimović, Almir Delalović i Azra Delić.

Okupljenima se prigodnim riječima obratio Merzuk efendija Hadžirušidović, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor koji je naglasio da je Kurban bajram bio i ostao praznik radosti, veselja i porodične sreće. Hadžirušidović je na kraju svim muslimanima čestitao ovaj veliki praznik riječima Bajram šerif mubarek olsun.

Kurban bajram je uz Ramazanski bajram najveći islamski praznik. Kurban bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana, te obred hadža, posjete svetim mjestima u Mekki, zbog čega se ovaj bajram naziva i Hadžijski bajram.

Samoj manifestaciji su prisustvovali predstavnici javnog, političkog, privrednog i kulturnog života Prijedora a pročitana je i rođendanska čestitka našem mladom sugrađaninu Aladinu Bašiću kojem je prije nekoliko dana u Beču presađeno srce i koji je upravo juče proslavio 17. rođendan.

Na kraju Bajramske večeri, najmlađima je podijeljeno 300 bajramskih paketića koje su obezbijedili Humano brdo 2010, HO Mladost Čarakovo i brojni sponzori.

Comments are closed.