Održano osmo Veče nacionalnih manjina

Tradicionalno, osmo po redu „Veče nacionalnih manjina“ u Prijedoru je sinoć okupilo oko 200 pripadnika nacionalnih manjina koje žive u gradu na Sani.

Zamjenik načelnika opštine Prijedor Milenko Đaković rekao je da opština ima korektan odnos sa udruženjima nacionalnih manjina i da uvijek podržava njihove aktivnosti, pa i ovu tradicionalnu manifestaciju.

„Mi smo ponosni na svoje sugrađane, a vjerujemo da su i oni ponosni na podršku koju imaju u lokalnoj zajednici“, dodao je Đaković otvarajući „Veče nacionalnih manjina“.

Predsjednik Udruženja Roma Prijedor Ramo Salešević istakao je da sva ova udruženja imaju odličnu saradnju sa lokalnom zajednicom, a da romska manjina ima i najveće probleme kada su u pitanju stambena pitanja i zapošljavanje.

Predsjednica Udruženja Slovenaca „Lipa“ Prijedor Alenka Uduč rekla je da kao inicijator ovog projketa ima namjeru da on dostigne jedan viši nivo kada bi se na sličan način manjine predstavljale ne samo jedni drugima već i ostalim sugrađanima.

Predsjednica Udruženja Ukrajinaca „Kozak“ Olga Karajica rekla je da svako udruženje nacionalnih manjina ima svoja interna druženja, a da je ovo veče vrijeme kada se druže i međusobno.

„Sponzor ovog projekta je opština Prijedor koja godinama podržava rad svih nas“, naglasila je Karajica.

Predsjednik Udruženja Čeha „Česka beseda“ Prijedor Tomsilav Blaha rekao je da su manjine ponosne na činjenicu da su o ovogodišnjem Danu opštine Prijedor odlikovane priznanjem i poveljom za kulturnu djelatnost.

„To je znak da se naš rad poznaje i priznaje“, kazao je Blaha.

Tradicionalnoj „Večeri nacionalnih manjina“ u Prijedoru je prisustvovao zamjenik češkog ambasadora u BiH Slavomir Goga koji je istakao da opština Prijedor prepoznaje ljepotu raznolikosti.

„“Mi Česi, Romi, Ukrajinci i Slovenci se razlikujemo, ali imamo nešto zajedničko, a to je uvjerenje da da možemo i hoćemo da živimo zajedno“, poručio je Goga.

Prijedorska udruženja Roma, Čeha, Ukrajinaca i Slovenaca predstavila su se, kao i svake godine, pjesmom, plesom i igrom, a domaćin ovogodišnje „Večeri nacionalnih manjina“ bilo je Udruženje Roma Prijedor.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.