Okrugli sto o Programiranju aktivnosti i rada Ljetne bašte

Agencija lokalne demokratije Prijedor je krajem prošle godine organizovala 2 okrugla stola sa ciljem „Programiranje aktivnosti i rada Ljetne bašte“. Prvi okrugli sto je održan 17.12.2009. godine i na njemu su učestvovali predstavnici organizacija članova OSOP-a, ostalih organizacija koje okupljaju mlade te Referent za mlade Opštine Prijedor, Branislav Stojić. Na ovom okruglom stolu prezentovan je projekat „Omladinska politika i razmjena iskustava u Trentu“, razmijenjena su iskustva sa te posjete, održana je prezentacija projekta kojeg finansira UNDP a kojeg realizuje Društvo urbanih umjetnika “ Manifest“, izjašnjavanje prisutnih predstavnika omladinskih organizacija sa područja naše opštine po pitanju korištenja prostora Ljetne bašte od strane njihove organizacije a u skladu aktivnosti i potreba njihove organizacije. Iznijeti su prijedlozi organizacije rada, prijedlozi aktivnosti i aktivnog učešća omladinskih organizacija u osmišljavanju programa u okviru prostora Ljetne bašte. Pojašnjeno koje će se sve aktivnosti i investicije sprovesti u okviru Ljetne bašte kroz projekat kojeg je nosilac Opština Prijedor, finansijer UNDP a izvođač „Manifest“. Potvrđeno je Zaključkom načelnika opštine Prijedor Marka Pavića da je JU „Centar za prikazivanje filmova“ institucija koja će biti pravni, administrativni i finansijski nosilac Ljetne bašte i svaka organizacija koja želi nešto implementirati u tom prostoru će svoje zahtjeve upućivati ovoj ustanovi. Evo i zaključaka sa prvog okruglog stola koji predstavljaju konkretne prijedloge za aktivnosti omladinskih organizacija:

-Svi bendovi iz Prijedora koji sviraju rock, hip-hop i drugu vrstu popularne muzike će imati mogućnost da snimaju pjesme, CD-ove, spotove i sl., uz finansijsku podršku sponzora kojeg će sami pronaći putem projekta ili zahtjeva istim kako bi se pokrili troškovi profesionalaca koji će to da snimaju i montiraju. Ovo se odnosi na dio kada se radi o snimanju muzike, cd, spotova i sl.

-Oprema koja bude u Ljetnoj bašti će biti na raspolaganju svima da je koriste, ali na toj opremi će moći da rade samo oni koji to znaju i koji već rade na njoj (pojedinci iz pojedinih omladinskih organizacija), dok organizacije za taj servis ne plaćaju korištenje opreme već kroz svoj projekat plaćaju usluge osobe koja će raditi na tim instrumentima i opremi.

-Ljetna bašta će rado da primi lokalne i međunarodne volontere koji će moći da nauče o radu i organizaciji u jednom takvom kulturno-edukativnom centru, ali i da pomognu onima koji budu u oviru njega radili i/ili sprovodili svoje aktivnosti.

-Svaka omladinska organizacija će moći da sprovodi svoje projekte u prostoru Ljetne bašte, ukoliko su projekti u skladu sa onim sadržajima koje ovaj centar bude promovisao i razvijao i ukoliko same organizacije već budu imale sredstva uz pomoć kojih će projekat i biti finansiran i podržan.

-Svako kulturno-umjetničko drušrvo iz opštine Prijedor će moći imati svoje nastupe u prostoru Ljetne bašte, jer u okviru KUD-a rade i djeluju mladi koji promovišu i njeguju kulturnu tradiciju i nasljeđe.

-Svaka omladinska organizacija će imati pravo da aplicira prema opštini Prijedor projekte koji bi bili nosioci aktivnosti i programa rada u prostoru Ljetne bašte.

-Sva infrastruktura Ljetne bašte će biti svima na raspolaganju kroz poštovanje gore navedenih načina rada.

Drugi okrugli sto je održan 24.12.2009.godine a osim učešća predstavnika omladinskih organizacija prisustvovali su i predstavnici Savjeta učenika nekih srednjih škola i kulturno-umjetničkih društava sa područja opštine Prijedor. Na ovom okruglom stolu donijeti su konkretni zaključci vezani za usaglašavanje politike i principa rada Ljetne bašte, usaglašena je njena misija a dati su i konkretni prijedlozi nekih organizacija i udruženja po pitanju njihovog aktivnog učešća u aktivnostima Ljetne bašte tokom 2010. godine. Zaključci i preporuke za politiku principa rada i aktivnosti Ljetne bašte od strane predstavnika omladinskog i kulturnog sektora opštine Prijedor na ova dva okrugla stola su sljedeće:

-Što se tiče politike i principa rada Ljetne bašte ponovljeno je činjenično stanje koje zaključuje da je Zaključkom načelnika opštine Prijedor, Marka Pavića JU „Centar za prikazivanje filmova“ institucija koja će biti pravni, administrativni i finansijski nosilac Ljetne bašte. Usaglašeno je da će svaka omladinska i kulturna organizacija i udruženje moći sprovoditi svoje projekte u prostoru Ljetne bašte, ukoliko su projekti u skladu sa onim sadržajima koje ovaj centar bude promovisao i razvijao i ukoliko same organizacije već budu imale sredstva uz pomoć kojih će projekat biti finansiran i podržan.

-Misija Ljetne bašte glasi: Ljetna bašta je kulturno-edukativni centar opštine Prijedor osnovan sa ciljem promocije i unapređenja kulturnog života u gradu. Ljetna bašta obuhvata otvorene i zatvorene prostore u kojima se organizuju domaći i međunarodni festivali i koncerti, filmske projekcije i pozorišne predstave, umjetnički performansi i izložbe, sajmovi škola i omladinskih organizacija, te druge kulturne manifestacije i promocije koje će se takođe uklopiti i u rad Centra za kreativnu industriju, koji je u planu da se otvori i pruži mladima svoje kapacitete i usluge. Aktivno učešće u organizaciji kulturnih manifestacija mogu da uzmu omladinske organizacije, kulturno-umjetnicka društva, NVO i javne institucije iz oblasti kulture i opština Prijedor.

Moderator oba okrugla stola bio je Srđan Dušanić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Comments are closed.