Okrugli sto povodom Dana žena

U sklopu 8. marta Međunarodnog dana žena a u organizaciji Udruženja žena Donja Puharska u nedjelju uveče je u Domu „Osman Džafić“ u Donjoj Puharskoj održan okrugli sto o položaju žena u društvu. Glavne teme na ovom skupu su bile Značaj obilježavanja Međunarodnog dana žena i Zakon o ravnopravnosti polova. Učestvovale su između ostalog i Azra Pašalić, predsjednica Skupštine opštine Prijedor, Zinaida Hošić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nada Ševo iz prijedorske „Sigurne kuće“, Nusreta Sivac, odbornica lokalnog parlamenta. Prisutne su bile i članice iz NVO „Sanus“, „Srcem do mira“ iz Kozarca, Udruženja „Teodora“, Udruženja Prijedorčanki „Izvor“ i inicijative Žene BiH te domaćina Udruženja žena Donja Puharska.
Kako je rekla Zekija Bosnić, predsjednica Udruženja žena Donja Puharska, okrugli sto je ispunio očekivanja a na njemu su se mogli čuti mnogi prijedlozi za aktivnijim učešćem žena u društveno-političkom životu što jedino može dovesti do boljeg i ravnopravnijeg položaja žena u društvu. Iako u Prijedoru ima žena na rukovodećim položajima kao što su mjesto predsjednika i potpredsjednika lokalnog parlamenta te mjesta načelnika opštinskih odjeljenja zabrinjava podatak da na području opštine od 36 mjesnih zajednica, samo u jednoj je na čelnom mjestu žena. Zbog toga je upućen poziv ženama da se aktivnije uključe u politički život kako bi više mogle uticati na donošenje značajnih odluka te je istaknuta značajna potreba za boljim upoznavanjem žena sa aktuelnim Zakonom o ravnopravnosti polova. Ove godine obilježava se 100 godina od ustanovljavanja ovog praznika i podizanja svijesti javnosti o značaju praznika za ravnopravnost polova i ženska ljudska prava, a Ujedinjene nacije obilježavaju Dan žena pod sloganom „Jednaka prava, jednake mogućnosti: napredak za sve“.
Nakon okruglog stola održano je i zabavno veče gdje su članice Udruženja žena Donja Puharska zajedno sa učesnicama okruglog stola i drugim gošćama dostojno proslavile svoj praznik.

Comments are closed.