Okružni sud, Okružni privredni sud i Okružno tužilaštvo 1. januara 2017. godine

tegeltija1

U Prijedoru bi 1. januara 2017. godine s radom trebalo da počnu tri nove pravosudne institucije okružnog nivoa – sud, tužilšatvo i privredni sud, najavili su danas gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i predsjednik Visokog sudskog tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija.

„Bilo je veliko zadovoljstvo danas razgovarati zato što su naši stavovi približno identični i što razgovaramo o stvarima koje bi trebalo da unaprijede život ovdje u Prijedoru, ali donijeti i dio pravne sigurnosti i kod građana i kod privrednih subjekata i na svakom mjestu“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa Tegeltijom.

On je naveo da grad zajedno sa Ministarstvom pravde Republike Srpske ima obavezu iznalažnjenja prostora za rad i da već postoje ideje kako da se to riješi.

„Saglasni smo da od 1. januara u funkciju idu sve ove tri institucije. Ima tu procedura puno obaviti i na VSTS-u je dosta posla ova dva i po mjeseca, ali mislim da će se sve to stići“, dodao je Pavić.

tegeltija2

Predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija rekao je da je postignuta potpuna saglasnost o potrebi osnivanja ovih triju pravosudnih institucija u Prijedoru i da je 1. janaur realan datum do kojeg se mogu završiti potrebne procedure.

„Vlada Republike Srpske je donijela odluku o ispunjavanju uslova za početak rada ovih novih institucija i uputila je to VSTS-u danas i odmah po dobijanju toga mi ćemo pokrenuti potrebne procedure kako bismo utvrdili potreban broj nosilaca pravosudnih funkcija u svim ovim institucijama i raspisali konkurse za te pozicije“, rekao je Tegeltija.

On je naveo da bi na ovaj način trebalo da bude zaposleno oko 50 novih ljudi i da je važno obezbijediti infrastrukturu potrebnu za početak rada okružnog suda, okružnog tužilaštva i okružnog privrednog suda u Prijedoru.

Gradska vlast u Prijedoru godinama zagovara koncept regionalizacije odnosno Prijedora kao centra nove regije, a ne pripadnosti tako velike i gusto naseljene teritorije banjalučkoj regiji, kao što je to bio slučaj. Realizacija ovog koncepta započela je otvaranjem kancelarije Privredne komore Republike Srpske u Prijedoru i ponovnim osnivanjem Centra javne bezbjednosti Prijedor 2013. godine, a nastavlja se najavljenim osnivanjem triju pravosudnih institucija okružnog nivoa.

Autor: SRNA

Comments are closed.