Omladinski savjet opštine Prijedor-Usvojen novi Statut i izabran novi predsjednik

Usvajanjem novog, izmijenjenog Statuta Omladinskog savjeta opštine Prijedor (OSOP), izborom predsjednika OSOP-a, predsjednika Skupštine OSOP-a, te članova Upravnog i Nadzornog odbora, juče je u prostorijama Zavoda za izgradnju grada završena Konstitutivna sjednica krovne organizacije prijedorskih omladinskih organizacija za 2012. godinu. Ovo je praktično bio nastavak sjednice započete 9. decembra, kada su se omladinske organizacije sa područja prijedorske opštine dogovorile da se prvo izvrše određene izmjene postojećeg Statuta OSOP-a prije izbora novog rukovodstva. Formirana je i Komisija koja je usaglasila pristigle prijedloge i Statut pravno uskladila sa zakonskim okvirima.
Nakon još nekih manjih promjena u vezi nekoliko tačaka, novi Statut OSOP-a je usvojen na jučerašnjoj sjednici. Za razliku od nekoliko prethodnih godina, sjednica je protekla u konstruktivnom ozračju. Predstavnici deset prisutnih omladinskih organizacija i dvije neformalne grupe čiji postupak registracije je u toku uzeli su učešća u diskusijama, nakon čega su sve odluke donijete jednoglasno. Za predsjednika Skupštine OSOP-a za 2012. godinu izabran je Draško Anđelić iz Omladinske organizacije Info point dok je novi predsjednik OSOP-a Blagoja Kovačević, član Saveza studenata Rudarskog fakulteta Prijedor.
U novi Upravni odbor OSOP-a ušao je po jedan predstavnik svake omladinske organizacije prisutne na Konstitutivnoj sjednici nakon čega su izabrani i članovi Nadzornog odbora.Sjednici OSOP-a prisustvovali su predstavnici Saveza studenata Rudarskog fakulteta Prijedor, Omladinskog centra „Donja Puharska“, Omladinskog kluba „Babići“, Omladinske organizacije „Stop drogi“, Omladinske organizacije „Mladost“ Bistrica, Omladinske organizacije „Dom mladosti“ Gornja Dragotinja, Omladinskog centra „Ljubija“, Omladinske organizacije „Glide“, Omladinske organizacije PUUM, Omladinske organizacije „Info point“ te predstavnici neformalnih grupa „CISV Bosne i Hercegovine-Prijedor“ i Omladinskog humanitarnog udruženja „Čisto srce“
Novi predsjednik OSOP-a Blagoja Kovačević je nakon sjednice izrazio svoje zadovoljstvo urađenim. „Sjednica je prošla u veoma pozitivnom tonu jer smo prethodno imali sastanke gdje smo uspjeli da dogovorimo mnoge stvari bitne za funkcionisanje OSOP-a. To je upravo način na koji ćemo i dalje da radimo, sve uz dogovor, da bude dobro svim omladincima i omladinskim organizacijama u opštini Prijedor. Konačan i glavni cilj OSOP-a je da sve omladinske organizacije i omladina u Prijedoru znaju da postoji neko, tj. nešto, kome oni mogu da se obrate, da im mi pomognemo u pitanju omladinskih problema. Vrata će biti otvorena svima, svi će znati gdje smo i šta radimo“, rekao je Kovačević

Draško Anđelić koji će u narednih godinu dana biti predsjednik Skupštine OSOP-a rekao je da je pred izabranim predstavnicima novi izazov.“Za 8. februar smo zakazali prvu sjednicu Upravnog odbora na kojoj će biti izabran predsjednik UO, sekretar OSOP-a i članovi Komisije za mlade u SO Prijedor. Upravni odbor bi trebao biti glavni nosilac rada OSOP-a a predsjednik OSOP-a će biti taj koji će koordinisati rad i biti glavni predstavnik u svim kontaktima. To se prije svega odnosi na saradnju sa opštinom Prijedor, jer bez nje je nemoguće zamisliti OSOP. Opština je prije svega ta koja finansira rad omladinskih organizacija i podržava sve aktivnosti u ovom sektoru koji je u proteklih nekoliko godina prolazio turbulentan period“, rekao je Anđelić. On je dodao da će jedan od bitnih zadataka ovog saziva OSOP-a biti izrada Omladinske politike opštine Prijedor jer postojeća se završava krajem ove godine. „Potrebno je formirati tijelo koje će raditi na njenoj izradi. OSOP treba da bude nosilac aktivnosti kada je u pitanju Omladinska politika u našoj opštini“, rekao je Anđelić.

Comments are closed.