Omogućiti zdravstveno osiguranje za starije Rome

romi

Zdravlje dostupno svima“ naziv je projekta Udruženja Roma Prijedor koji sa 5.000 KM finansira Fond otvoreno društvo BiH.

Predsjednik ovog udruženja Ramo Salešević rekao je da je cilj projekta da se pomogne romskoj populaciji koja je izbrisana sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i time ostala bez zdravstvenog osiguranja.

„Riječ je o ženama do 63 godina starosti i muškarcima do 65 godina i želimo da im pomognemo da ponovo ostvare pravo na zdravstveno osiguranje“, rekao je Salešević na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je najavio da će projekat trajati četiri mjeseca i da će u tom periodu biti sačinjena baza podataka kako bi se došlo do precizne evidencije o broju građana Prijedora kojima je potrebna pomoć.

„Sa tim dokumentom obratićemo se lokalnoj samoupravi za pomoć kako bi planiranjem budžeta za 2017. godinu bila predviđena i budžetska stavka za ovu namjenu“, pojasnio je Salešević.

On je dodao da očekuje podršku gradske uprave jer je i do sada realizovala ili podržala više značajnih projekata za Rome, pogotovo kada su u pitanju stambeno zbrinjavanje i obrazovanje Roma, a kontinuirano pomaže i rad udruženja romske manjine.

Autor: SRNA

Comments are closed.