Onlajn peticiju potpisalo 98.000 ljudi: Podrška iz Evrope aktivistkinji za zaštitu pasa iz Prijedora [video]

Foto: Siniša Pašalić – RAS Srbija

Više od 98.000 ljudi potpisalo je do sada međunarodnu onlajn peticiju na stranici change.org, kojom se pruža podrška Ini Ritan iz Prijedora, aktivistkinji koja se bori za zaštitu životinja, a prije svega napuštenih pasa u ovom gradu.

Peticiju je pokrenula Nacionalna organizacija za zaštitu životinja – ENPA, najstarija italijanska nevladina organizacija koja se bavi zaštitom životinja, a nakon što je ovu profesorku engleskog jezika iz Prijedora policija osumnjičila da je u posljednje četiri godine držala nelegalna prihvatilišta za pse na više lokacija u Prijedoru, te da je životinje transportovala u inostranstvo, gdje su “bespravno ustupane trećim osobama”.

Ina Ritan

Iz ove organizacije navode da u potpunosti podržavaju Inu koja, kako ističu, samo radi posao koji institucije ne rade.

– ENPA godinama sarađuje sa Inom i njenom nevladinom organizacijom “Prijedor emergency”. Ina je posvetila život pomaganju napuštenim psima u Prijedoru, gdje su prava i zaštita ovih životinja često zapostavljeni. Ona vodi prihvatilište za pse koje je uspostavljeno uz mnogo truda, uz pomoć “Prijedor emergency” i ENPA. U tom prohvatilištu napušteni psi se ne ubijaju, već volonteri brinu o njima, liječe ih i pronalaze im udomitelje u inostranstvu. U 2018. godini oko 180 ovih pasa je udomljeno izvan Bosne i Hercegovine, gdje imaju šansu za život kakav nikada ne bi imali u BiH. Cjelokupan proces udomljavanja urađen je u skladu sa procedurama koje propisuje Evropska unija, a koje su sigurno mnogo rigoroznije nego procedure u BiH koje se tiču zaštite životinja. Nijedan pas nije prodat ili ilegalno zatvoren ili transportovan – navodi se u saopštenju za javnost koje je uputila ENPA.

U ovoj organizaciji smatraju da optužbe protiv ove aktivistkinje ne stoje, te da je ona “uvijek radila samo u interesu životinja i zajednice”. Smatraju i da je izvještaj protiv nje podnesen jer je “učestalo kritikovala lokalne vlasti zbog njihove politike u oblasti zaštite životinja i optužila azil Kurevo da pse drži u lošim uslovima”.

– Zajedno sa građanima Italije i EU, koji su potpisali peticiju, tražimo od Grada Prijedora da povuče optužbe protiv Ine Ritan i da aktivno sarađuju sa njom kako bi se riješila ova pitanja – navode iz ENPA, koja je snimila i dokumentarni film o Ininoj priči.

Peticiju možete i Vi potpisati na adresi https://www.change.org/p/ina-volontaria-animalista-bosniaca-sotto-accusa-perch%C3%A9-salva-cani?recruiter=77689099&utm_source=share_petition&utm_medium=email&utm_campaign=share_email_responsive&utm_term=share_email_responsive&fbclid=IwAR2vfGjagjyLBRmpsFAs6qqfhJ8gASXBh6vzZf-YKkMaNLdTlKYcqr45Vjo

Povezane vijesti: Prijedorčanka držala nelegalne azile za pse

Autor: Valentina Mišljenović – SrpskaInfo.com

Comments are closed.