Oprema i mehanizacija za 18 proizvođača kupine i maline

Dragan Stanar i Lejla Rešić

Dragan Stanar i Lejla Rešić

Uručivanjem poljoprivredne opreme i mehanizacije za 18 proizvođača kupine i maline u Oštroj Luci danas je okončana relaizacija projekta „Kvalitetnijom opremom i mehanizacijom do kvalitetnijeg i većeg roda: Podrška proizvođačima kupine i maline na području opštine Oštra Luka“.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da je novac za ovaj projekat obezbijeđen iz prošlogodišnjeg ciklusa finansijskog mehanizma za lokalni razvoj.

„Ideja samog finansijskog mehanizama je da jedna lokalna zajednica izabere strateško opredjeljenje, donese strateški dokument kao što je Oštra Luka i uradila za poljoprivredu i da svi projekti proizlaze iz tog strateškog dokumenta“, rekla je Rešićeva novinarima u Oštroj Luci.

Lejla Rešić

Lejla Rešić

Ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske ranije iz Razvojnog programa obezbijedila sredstva za zemljište za hladnjaču u ovoj opštini i da je taj postupak u završnoj fazi.

„Ohrabrićemo opštinu Oštra Luka da se prijavi na konkurs koji slijedi za novi ciklus finansijskog mehanizma i da nastavi ovu priču. Vrlo je izvjesno da će moći aplicirati za hladnjaču, a ako ne tako, onda preko Ministarstva poljoprivrede ćemo se truditi da obezbijedimo bar dio sredstava za hladnjaču i onda bi to bila jedna cijela priča“, dodala je Rešićeva.

Mehanizacija za proizvođače kupina i malina

Mehanizacija za proizvođače kupina i malina

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar rekao je da je opština ovaj projekat predložila u saradnji sa Udruženjem proizvođača jagodičastog i bobičastog voća „KIM“ iz Oštre Luke, da je vrijedan 75.271,49 KM, da je opština obezbijedila 30 odsto, a finansijski mehanizam 70 odsto.

„Ideja nam je da u budućnosti ovakvih projekata bude daleko više. Razgovori o hladnjači su u završnoj fazi i očekujem da ćemo biti u mogućnosti to završiti iduće godine“, rekao je Stanar.

On je dodao da je neophodno unaprijediti proizvodnju malina i kupina na način da voće ne bude samo sirovina nego da se obraćuje do proizvoda ili bar do poluproizvoda kako bi i finansijska korist za ljude iz ove opštine bila veća.

„U Oštroj Luci 50-ak porodica živi od proizvodnje kupina i malina koja u posljednjih nekoliko godina doživljava ekspanziju. Imali smo slučajeve da ljudi unište kompeltne voćnjake jabuke ili kruške, ali malinu i kupinu još niko nije počupao“, naveo je Stanar.

Prezentacija projekta unapređenja proizvodnje kupina i malina

Prezentacija projekta unapređenja proizvodnje kupina i malina

Projekat je trajao osam mjeseci. Osim nabavke namjenske poljoprivredne opreme i mehanizacije za potrebe proizvođača kupine i maline, obezbijedio je i stručno usavršavanje poljoprivrednih proizvođača koje je vršila Poljoprivredno-savjetodavna služba Republike Srpske.

Finansijski mehanizam uspostavljen je s ciljem doprinosa uspješnoj realizaciji prioritetnih razvojnih projekata identifikovanih u okviru strategija razvoja jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj i to kroz jačanje javnih usluga i ruralnog razvoja.

Predstavlja zajedničku inicijativu ministarstava finansija i uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Vlade Švajcarske, UNDP-a i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Autor: SRNA

Comments are closed.