Opšta bolnica Prijedor: „Bitka za bebe“ – Novi inkubatori za male heroje

Opšta bolnica Prijedor od danas je bogatija za jedan novi inkubator koji joj je u akciji „Bitka za bebe“ donirala slovenačka kompanija „Fruktal“.

Akciju „Bitka za bebe“ od juna ove godine vode „M:tel“ i Fond B92, a koja za cilj ima nabavku 70 inkubatora potrebnih za porodilišta širom BiH.

Portparol „M:tela“ Aida Halilović rekla je da je do sada prikupljen novac za 30 inkubatora i da akcija traje do kraja ove godine.

„Novac je prikupljen zahvaljujući prijateljskim potezima mnogih firmi i putem humanitarnog broja 1411 koji korisnici `M:tela` mogu zvati takođe do kraja godine“, navela je Halilovićeva i dodala da su prije Prijedora inkubatori uručeni porodilištima u Banjaluci, Sarajevu, Doboju, Derventi, Trebinju, Mostaru i Tuzli.

Potpredsjednik kompanije „Fruktal“ Goran Medić rekao je da je ova kompanija osim za Prijedor obezbijedila novac i za inkubator porodilištu u Sarajevu koji bi trebalo da bude uručen za tri dana.

„Već 40 godina brojne generacije odrastaju na hrani i sokovima za bebe koje mi proizvodimo i zato smo se odazvali akciji `Bitka za bebe`. Na ovaj način pomažemo našim malim prerano rođenim herojima i olakšavamo brigu njihovim roditeljima, uz želju da od malog postane veliko kako glasi jedan od `Frutekovih` slogana“, kazao je Medić.

Direktor Opšte bolnice Prijedor Mirko Sovilj rekao je da darovani inkubator znači unapređenje u radu za osoblje bolnice i znatno veću sigurnost za najmlađe pacijente u odrastanju u prvim danima nakon poroda.

„Potpuno smo kadrovski i tehnički opremljeni. Jedan pedijatar nam je na subspecijalizaciji neonatologije, a, osim ovog stacionarnog, na korištenju imamo jedan transportni inkubator koji smo preuzeli od Doma zdravlja Novi Grad“, dodao je Sovilj.

Vrijednost inkubatora koji je uručen Opštoj bolnici Prijedor je 20.000 KM.

Opšta bolnica Prijedor, kao zdravstvena ustanova koja pruža usluge sekundarnog i dijelom tercijarnog nivoa, pokriva regiju ove i pet obližnjih opština: Kozarske Dubice, Novog Grada, Oštre Luke, Kostajnice i Krupe na Uni.

U akciji koju je Fond B92 lani pokrenuo u Srbiji porodilištima širom zemlje kupljeno je više od 200 inkubatora.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.