Opšta bolnica Prijedor-Iz medija saznali da su pred kolapsom

Opšta bolnica Prijedor, uprkos problema sa izmirivanjem pojedinih obaveza, normalno funkcioniše, izjavio je direktor ove ustanove Mirko Sovilj i dodao da su zaposleni zatečeni najnovijim informacijama u medijima da se njihova ustanova nalazi pred kolapsom.
On je naveo da ova prijedorska zdravstvena ustanova u protekla dva do tri mjeseca duguje oko 1.080.000 KM dobavljačima lijekova, sanitetskog materijala i hrane, ali da sve ostale tekuće obaveze prema dobavljačima i zaposlenima redovno izmiruje.
Prema njegovim riječima, redovno se izmiruju i obaveze na osnovu potpisanog ugovora o reprogramu dugovanja za isporučenu električnu energiju koja su iskazana prije više od 10 godina.
On je naveo da za sadašnji menadžment ove ustanove veliki problem predstavlja to što je 2006. godine naslijedio dug od 19,6 miliona KM od čega je šest miliona KM izmireno uz pomoć resornog Ministarstva, dok se većina drugih izmiruje uz ugovore o njihovom reprogramu.
„U prošloj godini smo iskazali gubitak, a na njega je uticalo i to što nam je polovinom decembra uskraćeno 10 odsto očekivanih sredstava, a pogotovu povećanje naših novih obaveza za 830.000 KM. Od toga jedan dio se odnosio na snošenje troškova potrošnje lijekova koje propisuju ljekari porodične medicine, a drugi na primjenu novih zakonskih propisa o povećanju poreza na plate“, naglasio je Sovilj.
On je napomenuo da ni njihova, kao ni ostale zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj još nisu potpisale ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske za ovu godinu, jer smatraju da bi im pored sredstava obračunatih na osnovu izvršenih njihovih dijagnostičko-terapijskih usluga, sistema koji se počeo primjenjivati tokom protekle godine, trebalo doznačiti i određeni dio sredstava za minimum sigurnosti.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.