Opština Prijedor obilježila svoju slavu

Lomljenjem slavskog kolača i slavskim ručkom opština Prijedor i crkva Svete Trojice su proslavili krsnu slavu Svetu Trojicu – Duhove. Čestitajući građanima opštine i sveštenicima hrama Svete Trojice slavu, načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je istakao da je slava uvijek prilika da se oko zajedničke trpeze okupe prijatelji i dobronamjeni ljudi. „Srećni smo što možemo ugostiti brojne zvanice, a posebna radost je što su među nama i naši dobrotvori iz Grčke, ljudi koji su 17 godina pomagali Prijedor, naročito porodice i djecu poginulih boraca“, naglasio je Pavić.
Načelnik opštine je arhimandritu solunskom Parteniosu, kao i gostima iz Grčke uručio prigodne poklone u znak zahvalnosti za njihovu nesebičnu pomoć. Obilježavanje praznika počelo je u subotu uveče, kada je u hramu Svete Trojice priređen koncert duhovne muzike na kome su učestvovali Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo „Vila“ iz Prijedora i oktet „Sveti Platon Banjalučki“ iz Banjaluke. Praznovanje je nastavljeno u nedjelju ujutro svetom liturgijom, a potom su delegacije opštine Prijedor, na čelu sa načelnikom Markom Pavićem, Boračke organizacije i prijedorskog Garnizona položile vijence na centralno Spomen-obilježje.
Svečanosti obilježavanja krsne slave opštine Prijedor i crkve Svete Trojice prisustvovali su načelnici susjednih potkozarskih oština, te brojne zvanice iz privrednog i društveno-političkog života grada. Crkva Svete Trojice u Prijedoru izgrađena je 1891. godine, a 1994. je potpuno obnovljena i osveštana.

Comments are closed.