Opštine moraju više pomagati invalidima

Opštine u RS treba da budu odgovornije prema invalidima, najranjivijoj kategoriji stanovništva, poručeno je na jučerašnjoj regionalnoj konferenciji održanoj u Prijedoru.
Udruženje „Nada“ iz Prijedora je uz saradnju sa svojim partnerima organizovalo regionalnu konferenciju pod nazivom „Poboljšanje položaja lica s invaliditetom u zajednici“.
Radenka Karajica, predsjednik Udruženja „Nada“, kazala je da su problemi invalida brojni, te da se za njihove nedaće uglavnom čuje prilikom obilježavanja Međunarodnog dana invalida.
„Najveći problemi invalidnih lica su uglavnom finansijske prirode. Ti ljudi žive u teškim uslovima, a zanemariv je i broj zaposlenih invalida koji uz posao treba da imaju prava na adekvatnu socijalnu zaštitu“, istakla je Karajica.
Tridesetpetogodišnja Dejana Vujnović iz Prijedora od svoje 18. godine prikovana je za invalidska kolica. Tvrdi da invalidi do posla teško dolaze, a primaju i mala sredstva koja su im po zakonu određena na ime tuđe njege i pomoći.
„Napokon sam od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida dobila sredstva i otvorila Knjigovodstveni servis. Radim već tri godine i nadam se da ću ostvariti pravo na penzionisanje“, kaže Dejana.
Mile Šurlan, direktor republičkog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, kazao je da je posredstvom Fonda ove godine do posla u RS došlo 230 invalida.
Nezavisne novine