Organizacija porodica poginulih boraca Prijedor: Pomoć najugroženijima povodom Kurban-bajrama

Delegacija Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor nedavno je, povodom Kurban-bajrama, posjetila nekoliko bošnjačkih porodica čiji su članovi poginuli kao pripadnici Vojske Republike Srpske i, uz prigodne poklone, uručili im jednokratnu novčanu pomoć.

Zumreta Kurtović iz Gomjenice, čiji je muž Zilhad poginuo na ratištu, ističe da ih rijetko ko obilazi. Nakon pogibije supruga, Zumreta je oboljela. Malo novca, što dobije, nije dovoljno ni za lijekove. Posjeta delegacije porodica poginulih boraca, kako kaže, vratila joj je vjeru u ljude i ljudsku dobrotu.

“Ovo je prva delegacija koja nas je posjetila i silno sam se iznenadila. Dobro je da su došli da vide kako moja porodica živi. Imam dva sina, a sa nama je i moja svekrva, Zilhadova majka. Oslonili smo se jedni na druge. Nije nam lako, ali nekako sastavljamo kraj s krajem”, ističe Zumreta. Velika bi joj pomoć bila kada bi se mlađi sin zaposlio i imao redovno primanje. To bi joj, kako kaže, olakšalo život.

Ćerima Ćustić, takođe iz Gomjenice, izgubila je sina Senada. Samo roditelji znaju kako je teško živjeti bez djeteta, ističe Ćerima koja nema novaca ni za lijekove. Doktoru bi trebala otići, ali nema novaca, pa je odgodila posjetu. I muž joj je teško obolio, pa su se oslonili na mlađeg sina koji nema stalni posao.

Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Grada Prijedora, ističe da su, u sklopu redovnih aktivnosti, posjetili ove porodice kako bi im uručili novčanu pomoć i poklone.

“Dosta je ovakvih slučajeva, kao što su porodice Kurtović i Ćustić. Novaca je malo, pa je teško izaći u susret svima. Trudimo se koliko možemo, da pomognemo najugroženijim boračkim porodicama i nastojaćemo da im pomognemo koliko je u našoj moći. Velika bi pomoć ovim porodicama bila kada bi njihova djeca dobila posao. Materijalno zbrinjavanje i zapošljavanje je glavni problem sa kojim se porodice poginulih boraca suočavaju”, rekla je Zdravka Karlica i naglasila da će Organizacija porodica poginulih, kroz institucije sistema, raditi na rješavanju ovih pitanja.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.