Organizovati mrežu koja će objediniti sadržaje i ponudu

prijedor

Javne ustanove kulture u gradu Prijedoru provode različite aktivnosti s ciljem stvaranja publike, a ujedno postoji veliki prostor za povećanje broja posjetilaca, ocjena je Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora.

„Možda je rješenje u organizovanju Gradske kulturne mreže koja bi imala objedinjenu ponudu kulturnih sadržaja koju bi informatičkim putem dostavljala pojedinačno informacije do svakog potencijalnog posjetioca“, navodi se u izvještaju o radu triju javnih ustanova kulture koje sefinansiraju iz budžeta grada Prijedora.

Ovakvim bi se rješenjem mogla izbjeći veoma česta pojava u gradu Prijedoru da se dva ili više događaja iz kulture zakazuju za isti termin i održavaju u isto vrijeme i da publika, uprkos želji, nije u mogućnosti da posjeti i druge odnosno mora da bira samo jedan.

U ovom odjeljenju smatraju da u borbi za nove posjetioce treba više da se koriste informacione tehnologije, jer savremeni potrošač zahtijeva lično obraćanje, a ne kolektivnu reklamu i pozive.

Pozorište Prijedor, „Galerija `96“ i Centar za prikazivanje filmova Prijedor lani suorganizovali i prezentovale građanima ukupno 234 odnosno u prosjeku se svaki drugi dan u jednoj od ovih ustanova odvijao neki kulturni događaj.

„Kad se tome doda 711 filmskih projekcija u kinu `Kozara` onda dobijemo podatak da se u našem gradu svaki dan održi 2,5 programa“, navodi se u ovom izvještaju.

Ponuđene sadržaje triju javnih ustanova pratilo je ukupno 45.000 gledalaca, što znači da je svaki drugi građanin Prijedora posjetio jednu od njih.

„Posmatrajući ovu statistiku, podaci izgledaju impresivno, ali oni znaju i zavarati. Realna je procjena da je 4.500 ljudi deset puta u toku godine posjetilo neki od programa iz oblasti kulture“, smatraju u Odjeljenju za društvene djelatnosti.

Iz budžeta grada Prijedora za rad Pozorišta Prijedor lani je izdvojeno 715.810 KM, za kino „Kozara“ 278.746 KM, a za „Galeriju `96“ 89.554 KM.

Osim triju ustanova kulture čiji je osnivač lokalna zajednica, status republičkih matičnih ustanova kulture u Prijedoru imaju Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ i Muzej Kozare sa oko 40.000 posjeta u 2015. godini.

„Pored teškoća uslovljenih problemima sa prostorom i nedostatkom kadrova, zaposleni u ovim javnim ustanovama kulture imali su uspješnu poslovnu i programsku godinu“, ističe se u izvještaju Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora o radu biblioteke i muzeja u 2015. godini i najavljuje da će obje ustanove, uz redovne dosadašnje aktivnosti, uvesti nove sadržaje u ovoj godini.

Riječ je o prvom međunarodnom bijenalu radova na papiru Muzeja Kozare i o prvom konkursu za najbolju srednjoškolsku pjesmu u lokalnim zajednicama koorganizatorima Književnih susreta na Kozari.

Iz budžeta grada Prijedora Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ lani je podržana sa 83.600 KM, a Muzej Kozare sa 85.029 KM.

Autor: SRNA

Comments are closed.