Oronule kuće pune zmija postaju „zaštitni znak“ Prijedora

kuce1

U centru Prijedora ima oko 50 starih i oronulih stambenih objekata, koji narušavaju izgled grada.

U prijedorskoj komunalnoj policiji kažu da većina takvih objekata nema vlasnika, odnosno nakon smrti vlasnika nije obavljena ostavinska rasprava, zbog čega niko od mogućih nasljednika ne vodi računa o staroj imovini.

Načelnik komunalne policije Darko Avramov naglašava da su napuštena imanja i oronuli objekti prijetnja za djecu koja se u njihovoj blizini često igraju.

Iz jedne takve kuće prijedorski vatrogasci su ljetos iznosili zmije, a dešava se i da dvorište napuštenih kuća prve komšije pretvore u divlje deponije otpada.

kuce2

Avramov upozorava da bi ova mjesta mogla da postanu izvor zaraznih bolesti.

– Komunalna policija je tražila da se za takva imanja propiše zakonski zastupnik, da grad Prijedor blokira imovinu budućeg nasljednika i da plati komunalnom preduzeću održavanje takvih dvorišta – kaže Avramov.

Smatra da bi u takvim slučajevima mnogi ostali bez nasleđa, jer će za 20 godina cijena uređenja dvorišta preći vrijednost imovine, koja će onda pripasti gradu Prijedoru.

– Naravno, to je samo naša zamisao, ali nemamo pravo da otimamo nečiju imovinu. Naš je cilj da se te površine drže uređenim, troškovi čišćenja su veliki, a njih bi morao platiti grad Prijedor iz budžeta – ističe Avramov.

kuce3

Komunalnoj policiji poslednjih dana mnogo posla prave i Prijedorčani koji pripremaju drva za ogrev.

– Izrezana, iscijepana drva i piljevina, slika je koja se vidi na ulazu u grad. Najveći problem je što su građani naučili poslednjih godina da pored ceste spremaju drva jer neće da prljaju svoje dvorište – priča Avramov.

Kaže da će u ovim slučajevima u narednom periodu komunalni policajci pisati kazne, jer su upozorenja izdavali u prošle dvije godine.

Upozorenja više ne izdaju ni vozačima koji ne poštuju propise parkiranja. Iako se njihov broj smanjuje, i ove godine komunalni policajci najviše su posla imali kod nepropisnog parkiranja. Kazna za parkiranje na trotoaru ili zelenoj površini je 50 KM.

kuce4

Najveće novčane kazne od 300 do 500 KM primjenjuju se kod neodržavanja zgrada.

Avramov kaže da je najviše posla kada dođe prijedorska dijaspora. Dodaje da prva rečenica koju izgovore počinje riječima: „Kod nas tamo nije tako“.

Autor: Bojana Majstorović – Blic.rs

Comments are closed.