Oružje zaostalo od rata korišteno u ubistvima

Priča o grupi maloljetnika koja je bombama koje su našli u kući roditelja nedavno „lovila“ ribu na jednom od ribnjaka na području Prijedora, nažalost, nije usamljen slučaj. Poznat je i slučaj maloljetnika iz Prijedora koji su pokušali preprodati puške koje su našli odbačene na ulici, kao i slučaj u kojem su dječaci nelegalnim vojnim naoružanjem zaostalim iz proteklog rata vježbali gađanje.

Stalna opasnost
S ovim slučajevima dobro su upoznati u policiji i tužilaštvu te Centru za socijalni rad kao i s činjenicom da je jedan broj teških krivičnih djela počinjen oružjem koje se i nakon 15 godina od rata vješto skriva po kućama, magazama i pod zemljom.
Draško Ðenadija, stručni saradnik u lokalnom odsjeku Civilne zaštite Prijedor, priznaje da je deminerski tim samo na području Prijedora tokom ove godine djelovao u 71 slučaju.
– U našoj nadležnosti su uglavnom eksplozivna sredstva, bombe, mine, zolje i druga sredstva. Interesantno je da tokom nekih građevinskih radova nailazimo i na oružje koje je zaostalo iz Drugog svjetskog rata koje neeksplodirano godinama leži pod zemljom i koje je uvijek potencijlano opasno – kaže Ðenadija i dodaje da se Prijedorčani nelegalnog oružja rješavaju najčešće tako što ga odbacuju u prirodu.

Crna statistika
Iz izvora bliskih tužilaštvu saznajemo da je i jedan broj najtežih krivičnih djela kao što su ubistva počinjen upravo vojnim naoružanjem, onim iz proteklog rata. Takav je slučaj dvostrukog ubistva braće Vujanović u Ravnica kod Bosanskog Novog.
Interesantno je da je CJB Banja Luka samo tokom prvih 11 mjeseci ove godine nadležnom tužilaštvu podnio čak 147 izvještaja protiv 178 osoba koje su počinile 191 krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja i eksplozivnih materija. Podatak koji zabrinjava, ali i opominje da je ovih 15 izvršilaca maloljetno.

Bitna dojava građana
Nelegalno i obično dobro skriveno oružje rijetko se, pokazuje to dosadašnja policijska i tužilačka praksa, otkriva slučajno. Draško Papak, načelnik Odjeljenja krim-policije u SJB Prijedor, tvrdi da su u ovim slučajevima presudne dojave.
– Nerijetko nelegalno oružje pronalazimo i tokom pretresa objekata čiji su vlasnici prethodno uhapšeni zbog sasvim drugih krivičnih djela – kaže Papak.
Dnevni Avaz

Comments are closed.